DRUGO OCENJIVANJE KVALITETA VOĆNIH RAKIJA U KRAGUJEVCU: „BILO JE LEPIH ŠLJIVOVICA“

Društvo Ekonomija

Komisija u sastavu profesor Ninoslav Nikićević, profesor Vele Tešović, dr Branko Popović sa Instituta za voćarstvo u Čačku, dr Ivan Urošević i Veroljub Urošević, juče je u prostorijama Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj ocenjivala 85 pristiglih uzoraka voćnih rakija na Drugo ocenjivanje, koje je organizovalo udruženje Šumadijska rakija.

  • Uzorci su šifrovani. Bilo je četiri vrlo lepe, stare šljivovice. Dunje su nas razočarale, nisu na nivou prošlogodišnjih. Bilo je lepih kajsijevača, ni kod jabukovača nismo prepoznali naročit kvalitet, kaže za Glas Šumadije dr Ninoslav Nikićević.

Nikićević ističe da su kvalitet, u odnosu na prošlogodišnje ocenjivanje, zadržale šljivovice.

  • Događaj je izuzetan, jer očekujem da postane tradicija. Šumadija je srž voćarstva i prerade u voćne destilate.

Profesor Ninoslav Nikićević organizje u obuke, koje je do sada pohađalo preko 500 proizvođača, a priprema i „Priručnik za proizvođače voćnih rakija“:

  • Dolaze iz bivših jugoslovenskih republika, a već prvog marta počinje osmi kurs obuke za proizvođače voćnih rakija na Poljoprivrednom fakultetu.

Drugo ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija registrovanih proizvođača organizovala je Regionalana asocijacija proizvođača rakije Šumadijska rakija. Predsednik Udruženja Goran Mijailović kaže da ocenjivanje pomaže proizvođačima da vide na kom su nivou proizvodnje:

  • Oni koji su ovde dobili slabije ocene, moraju da rade na tehnologiji, da vide gde su napravili propuste. Proizvođači koji su dobili dobre ocene trebalo bi da vide šta je potrebno da poboljšaju proizvodnju i naprave vrhunski proizvod.

Ocenjivanje u organizaciji Udruženja Šumadijska rakija, koje se drugi put organizuje u Kragujevcu, jedno je od retkih na kome uzorke mogu da dostave samo registrovani proizvođači.

Priznanja najboljim rakijama biće uručena na svečanom otvaranju Prvog festivala Šumadijske rakije 5. decembra u Kragujevcu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.