DRŽAVNI DATA CENTAR

Društvo Ekonomija Grad

Kineski tehnološki gigant Huawei planira da otvori u Kragujevcu regionalni centar za skladištenje podataka za južnu i jugoistočnu Evropu, izjavio je za Tanjug direktor vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Mihailo Jovanović. Centar će se nalaziti u zgradi Državnog data centra u Kragujevcu, a u narednih mesec dana, očekuje se potpisivanje Memoranduma sa ovom kineskom kompanijom.

Obavili smo razgovore sa kompanijom Huawei, pre svega za Državni data centar u Kragujevcu. Izgradnjom ovog velikog regionalnog data centra, koji gradimo delom iz budžeta Srbije, delom iz kredita Svetske banke, želimo da napravimo specijalizovan prostor za smeštaj opreme i podataka državne uprave i lokalne samouprave, ali i velikih komercijalnih korisnika”, rekao je Tanjugu Jovanović. 

Prema pisanju Tanjuga, saradnjom sa kompanijom Huawei, Srbija bi mogla da ima pristup takozvanim „hpc” računarima koji omogućavaju obradu podataka u realnom vremenu i platformu za veštačku inteligenciju, a Kancelarija za IT i e-upravu Vlade Srbije omogućila bi da ovu platformu koriste univerziteti i naučno-tehnološki parkovi u našoj zemlji.

Podsetimo, u Kragujevcu je početkom jula startovala izgradnja Državnog data centra za upravljanje i čuvanje podataka. Na parceli od četiri hektara, koja se nalazi iza Centra za strna žita, biće izgrađeno 11.000 kvadratnih metara Državnog data centra, koji će se sastojati od dva objekta. U Državnom data centru u Kragujevcu biće smešteno oko 1.200 rek ormana. Izgradnja Državnog data centra, koji će biti pet puta veći od postojećeg u Beogradu, biće okončana u julu 2020. 

IZVOR: TANJUG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.