DUŠAN ZEKA ALEKSIĆ: NE MOŽE SE VIŠE ĆUTATI…

Komentar Politika

Ne može se ćutati pred činjenicom da se Kragujevac nalazi van važnih saobraćajnica, ako je verovati najavama koje su se pojavile u medijima poslednjih mesec dana. Ćute svi. Ćuti vlast, ćuti opozicija, ćuti univerzitet, ćute preduzetnici, ćute poslanici, samo javnost hrabro negoduje, ali joj je domet mali.

Kragujevac, industrijski, medicinski i univerzitetski centar Šumadije, ostaće van najbitnijih saobraćajnica po najavama vladajuće garniture i kartama na kojima se ucrtavaju saobraćajnice, a koje se objavljuju u tabloidnoj štampi na početku predizborne kampanje. A onda ide i drugi krug najava putem štampe, ovaj put korektivni, koji služi za stišavanje bune po kome Kragujevac ipak dobija utešnu nagradu – ne autoput, već brzi put do Čačka (i nekakvu železničku liniju ka Lapovu za koju ne znamo koga zanima, niti čemu služi)?!

Šta je sa putem Kragujevac – Batočina (Lapovo) koji je ugovorena obaveza države sa FIAT-om, koji je svaka vlast i svaki ministar u poslednjih 10 godina pominjao u svojim posetama Kragujevcu i koji je iz delova otvaran najmanje tri puta do sada u raznim kampanjama? Govorimo o oko 27 km autoputa??? Govorimo o UGOVORENOJ obavezi! Nema maštanja o novom modelu dok se ne ispune ugovorene obaveze, bio bi naš odgovor da smo na čelu FIAT-a.

Otvaranjem autoputa Miloš Veliki koji spaja Preljinu kod Čačka sa Beogradom odraziće se na upis studenata na Univerzitet u Kragujevcu. Ceo kraj Čačak – Požega – Ivanjica – Arilje – Požega pa i Kraljevo, ima brzu konekciju sa Beogradom i studenti iz tog kraja, koji su gravitirali ka Univerzitetu u Kragujevcu, okrenuće se Beogradu. Naravno, nije to jedini razlog. Gradska vlast ne pruža nikakvu podršku univerzitetu, ne oglašava se kada krenu medijske hajke na univerzitet, ne učestvuje u kampanjama za upis…

Politički akteri govore o “stvaranju ambijenta za dolazak investitora” a ni sami ne znaju šta to znači.

To znači da imate jak univerzitet koji može da školuje kadar potreban investitorima, da ste na važnim saobraćajnicama, posebno za industrijsku proizvodnju , kojima će svoje proizvode plasirati ka tržištu. Nema “povoljnog” ambijenta bez školovanih kadrova i bez saobraćajnica. Nisu to jedini uslovi ali su među najvažnijima. I zato, potrebna je hitna reakcija, pre svega lokalne vlasti i svih političkih aktera na prvom mestu narodnih poslanika iz Kragujevca, bez obzira ispred koje su stranke ušli u parlament, zatim Rektora i dekana, direktora KC Kragujevac i svih drugih uticajnih i moćnih ljudi dok stvar ne bude rešena. Ne smemo dozvoliti da važne saobraćajnice zaobiđu Kragujevac, jer će nas posledično zaobići studenti i investitori, turisti i sportisti, važne institucije (centrala Pošte), a mi ćemo ponovo biti iznenađeni i nevešti se praviti da nam nije jasno zašto se to dešava. Evo pišemo zašto će se dešavati.

Zato, pozivamo narodne poslanike iz Kragujevca da se oglase u Skupštini Srbije i iznesu jasno i glasno sve moguće posledice odluke da važne saobraćajnice zaobiđu Kragujevac. Pozivamo gradsku vlast, aktere svih stranaka koje je čine tu istu vladajuću većinu u Kragujevcu da razgovaraju sa resornim ministrima, sa ministrima u Vladi iz redova svoje stranke, sa poslanicima i da se konstantno bore da se:

1) završi autoput do Batočine (Lapova),

2) Kragujevac spoji autoputem sa Preljinom.

Posle izbora, postaćemo relevantan politički faktor u Kragujevcu, što znači i u Šumadiji. Svaki naš razgovor sa bilo kojom republičkom vlašću počinjaće ponavljanjem ovih zahteva. Do njihovog konačnog ispunjenja.

Autor je lider organizacije „300 Kragujevčana“
Tagovi:

3 komentara

  1. Zeko, postoje uticajni stručnjaci iz Kragujevca koji o ovome lobiraju odavno http://www.politika.rs/scc/clanak/385551/Pogledi/Autoputem-od-Kragujevca-do-koridora-10-i-11 i njih valja pomenuti i pozvati na saradnju, jer da nisu pokrenuli ovo pitanje u najuticajnijim medijskim kućama u Srbiji, pitanje je da li bi se išta pokrenulo kao ova najava investicije od 150 miliona (koja će ipak sačekati novog gradonačelnika), jer Radomiru sigurno ništa ne bi dali . Takve ljude staviti na čelo grada kao gradonačelnika ili ga pozvati da bude gradski urbanista i tek tada su promene moguće a dok god se samo pominju političari nema Kragujevcu napretka !!!

  2. Tako razmišlja pravi Kragujevčanin! Biće kasno ako se ne opametimo i ako se ne oglasimo. Postacemo opet dolina gladi. Treba gledati u budućnost u momentu kada se važne odluke donose. Ko to ne ume, ne treba da se bavi politikom. Podrška.

  3. Bravo bre. Razbite im tu seljačku mantru “ne talasaj”. Pitaću ih za 5 godina kad zakukaju sto nazadujemo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.