EDUKACIJA PRED PROSLAVU MATURE

Društvo

 

Policijska uprava otpočela je seriju stručnih predavanja po srednjim školama u sklopu projekta „Matura 2018”, koji se sprovodi na teritoriji čitave države, a sve u cilju podizanja bezbednosne kulture i zaštite učenika završnih razreda srednjih škola kojima predstoji proslava maturskih večeri. Sprovodi ga, može se reći već tradicionalno, Ministarstvo unutrašnjih poslova uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
– Cilj ovog projekta je povećenje bezbednosti učenika završnih razreda srednjih škola i očuvanje povoljnog stanja bezbednosti za vreme maturskih proslava i drugih školskih manifestacija, kaže Ivan Jeremić, inspektor Odeljenja policije koje se bavi organizacijom, prevencijom i radom policije u zajednici i istovremeno koordinator tima iz Kragujevca koji rukovodi ovim projektom.


Po njegovim rečima, akcenat je stavljen na prevenciju, naročito kroz suzbijanje događaja sa elementima nasilja izvršenih na štetu i od strane maturanata, pre svega vršnjačkog nasilja, smanjenje zloupotrebe alkohola i opojnih droga, smanjenje broja saobraćajnih prekršaja i saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju maturanti.
– Danas smo maturantima Prve kragujevačke gimnazije i Muzičke škole održali predavanje, ukazali im na štetnost konzumiranja alkohola i droga i apelovali na njih da tokom proslava ne remete javni red i mir i da se striktno pridržavaju saobraćajnih propisa jer na taj način čuvaju svoju i bezbednost svojih drugova. I u ostalim školama na našem području do kraja nedelje biće održana ova predavanja, kaže Jeremić dodajući još da je policija i prethodnih godina sprovodila projekat „Matura“.
– Možemo reći da je taj projekat dao dobre rezultate tako da za vreme i nakon matruskih večeri, na području koje pokriva Policijska uprava u Kragujevcu nije bilo zabeleženih incidenata i saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali maturanti, zadovoljno kaže inspektor Jeremić uzgred napomiući da će u dane proslava matura i drugih manifestacija biti pojačane kontrole kako bi sve ove aktivnosti protekle što bezbednije.
Inače, u projektu „Matura 2018“ osim policije, učestvuju i predstavnici lokalne zajednice, školske uprave, gradova, opština, tužilaštava, prekršajnih sudova, komunalnih i inspekcijskih službi, zdravstvenih ustanova i Centara za socijalni rad.

Elizabeta JOVANOVIĆ

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.