ELEKTRIČNA VOZILA U SRBIJI SU DALEKA BUDUĆNOST

Društvo Istraživanje

Iako je još pre gotovo četiri meseca najvaljeno da će „uskoro“ biti raspisana javna nabavka za postavljanje novih deset punjača za električna vozila na putevima u Srbiji, priča se i dalje vrti oko tog „uskoro“.

Naime, početkom maja mediji su objavili ovu vest, zatim ponovo u julu, a kako za BBC na srpskom sada, krajem avgusta, kažu u Putevima Srbije, nabavka će biti uskoro raspisana.

„Javno preduzeće Putevi Srbije priprema javnu nabavku i instalaciju 10 elektropunjača na 10 atraktivnih lokacija na glavnim putnim pravcima. Tender će ubrzo biti objavljen“, navodi se u odgovoru koji je BBC-ju na srpskom dostavljen iz tog javnog preduzeća.

Dok ne postave nove punjače, električna i hibridna vozila koja saobraćaju srpskim drumovima moći će da koriste postojeće. I to pet brzih na autoputu i još oko 30 koji se nalaze po gradovima.

Odluka za postavljanje novih punjača doneta je upravo u skladu sa tim što se pilot projekat postavljanja pet pomenutih punjača na autoputu pozakao kao opravdan, kažu nam u Putevima Srbije.

Punjači se nalaze na naplatnim stanicama Preševo, Šid, Dimitrovgrad, Subotica jug, kao i na platou bivše naplatne stanice Beograd kod Bubanj potoka.

„Punjenje vozila na instaliranim uređajima traje maksimalno oko 30 minuta, a usluga je za sada besplatna za sve korisnike“, kažu nam u Putevima Srbije.

Dodaju da ih koristi veliki broj tranzitnih vozila koji prolazi kroz Srbiju. Preciznu evidenciju broja punjenja ne vode, jer kako kažu upotreba punjača i dalje nije komercijalizovana.

Izvor slike: autovesti.com

Snaga postavljenih punjača u Srbiji je 100 kilovata. Brži, jači i skuplji punjači vozilo napune i za 15 minuta.

 

Tranzitna ruta

Punjače u našoj zemlji, kao što kažu u Putevima Srbije, uglavnom koriste stranci u tranzitu.

Tome u prilog ide i odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova da je u Srbiji registrovano 173 vozila na električni pogon, kao i 255 hibridnih vozila. To jeste porast u odnosu na maj ove godine, kada je bilo 143 električna i 223 hibridna vozila, ali je ukupan broj ipak mali.

Prema podacima MUP-a, u Srbiji je trenutno ukupno registrovano 2.447.803 vozila.

Na evropskim putevima za to vreme „plovi“ oko milion elektromobila. Prodaja ovakvih vozila porasla je u Evropi od početka ove godine za oko 40 odsto.

Između januara i juna 2018, širom EU, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švajcarske prodato je oko 195.000 električnih vozila, što je za 42 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Norveška je lider.

I naredni podatak pokazuje gde je Srbiji mesto u odnosu na zemlje EU – tamo trenutno postoji više od 100.000 instalisanih punjača, dok ih je 2011. bilo 3.800.

Tačne lokacije svih punjača širom sveta dostupne su na sajtovima Plug Surfing i Plug Share.

Kako izgleda provozati se i voziti električni automobil u Srbiji BBC na srpskog nije uspeo da sazna, uprkos brojnim pokušajima da pronađe bar jednog od 173 vlasnika takvih vozila.

Izvor: BBC na srpskom

Foto: STA

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *