Energetska efikasnost – Uštede u potrošnji struje i grejanja u javnim objektima

Društvo Ekonomija Grad

U energetsku sanaciju škola na području Kragujevca za pet godina uloženo je oko 300 miliona dinara, a uštede su ostvarene u potrošnji električne i toplotne energije.

-Uštede su zaista velike – u osnovnoj školi Stanislav Sremčević ušteda je čak 50 odsto u električnoj i 30 u toplotnoj energiji, rekla je novinarima u Kragujevcu energetski menadžer grada Ana Radojević. Zahvaljujući merama energetske efikasnosti desetine miliona dinara ostalo je u gradskom budžetu, dodala je ona.

U 2021. godini 120 miliona dinara biće uloženo u tri osnovne škole, dve u Kragujevcu: „Radoje Domanović” i „Mirko Jovanović”, i jednu u selu Čumiću. U školama se radi zamena stolarije, postavljaju se led osvetljenje i termostatski ventili, dok se u seoskoj školi sa grejanja na struju prelazi na pelet.

U Kragujevcu je danas, na Međunarodni dan energetske efikasnosti, 5. mart, održana konferencija na kojoj su predstavljena iskustva Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca. Energetski menadžer Novog Sada Aleksandar Ašonja rekao je novinarima da u tom gradu vode računa o energetskoj efikasnosti od 2006. godine kada je osnovana Agencija za energetiku grada Novog Sada.

– Danas imamo oko 350 javnih objekata u kojima vodimo računa o potrošnji energenata i vode. Imamo i 850 mernih mesta za javno osvetljenje, rekao je Ašonja.

U Novom Sadu iz gradskog budžeta godišnje investiraju u energetsku efikasnost od 500.000 evra do milion evra.

– Zahvaljujući merama energetske efikasnosti u koje smo uložili više od 500.000 evra u 2019. godini, godišnje ćemo štedeti oko 22.000 evra na računima za energente, dodao je on.

Energetski menadžer Niša Bojan Gajić rekao je da je, zahvaljujući merama energetske efikasnosti, ušteda u 2019. godini 2,5 odsto u odnosu na 2018. godinu.

– Očekujemo takodje da se pokrene program sufinansiranja zamene individualnih kotlova u domaćinstvima, rekao je Gajić. Prema njegovim rečima, realizovani su projekti ugradjnje solarnih panela na zgradi kuhinje predškolske ustanove „Pčelice”, u kojoj svakoga dana bude spremljeno 5.000 do 6.000 obroka.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.