GIM LANE I OVE GODINE MINE KUPOVAO PO PROIZVODNOJ, A U ARABIJI PRODAVAO PO DUPLO VEĆOJ CENI

Društvo Ekonomija

Nakon što je, kako to crno na belo dokazuje dokumentacija  koju je javnosti obelodanio BIRN, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića – Branko (Stefanović) u junu prošle godine, u svojsvu pravnog savetnika  GIM-a putovao u Saudijsku Arabiju, ta kompanija (GIM) je, 3. oktobra 2018., sa Krušikom verifikovala treći i poslednji ugovor (28/13 – GIM – KV/ 2018- 3) u toj godini o kupovini i  izvozu mina. Dva meseca ranije, potpisan je predugovor u vezi sa tim poslovno – izvoznim aranžmanom, kojim je predvidjeno da Krušik GIM- u isporuči 60.000 mina u kalibru 60mm, 150.000 mina 81mm, 50.000 mina 120mm i 7.000 mina 82mm.

      Krušikove mine (ukupno 267.000)  u Saudijsku Arabiju su, prema ugovoru sa predstavnicima te zalivske zemlje, trebalo da budu isporučene u četiri lota. Prva dva su isporučena avionom: jedan krajem novembra prošle godine, a drugi u martu 2019. Treći lot put Arabije  je, krajem juna, krenuo iz Luke Burgas, dok četvrti još uvek nije isporučen. Izvori lista DANAS i Glasa Šumadije, na osnovu dokumentacije kojom raspolažu, navode da je GIM Krušikove mine od 60 i 120 milimetara od valjevske fabrike kupovao po ceni od 45, 20 dolara, a da ih je partneru  u Saudijskoj Arabiji prodavao za 90 dolara po komadu. Troškovi proizvodnje (cena rada, repromaterijala, utrošene energije…) jedne mine u Krušiku su, 2014. 2015, iznosili 44.99 dolara. Do kraja 2018. kad je ugovorena isporuka GIM-u, troškovi proizvodnje mina su, zbog rasta cena repromaterijala, rada i drugog, uvećani. Vrednost ugovora GIM-a i Krušika od 3. oktobra 2018. iznosila je 24 miliona dolara. Zarada GIM-a je dva puta veća.

     Advokat uzbunjivača Aleksandra Obradovića, Vladimir gajić, listu  listu DANAS i Glasu Šumadije danas je rekao da novi dokazi koje je objavio BIRN (o putovanju pravnoog savetnika  GIM-a Br anka Stefanovića – prim. Z.R. u Saudijsku Arabiju sredinom 2018. – prim. Z.R.) samo potvrdjuju sve ono što je Obradović izneo u javnost. Istovremeno, ukazuju tužilaštvu na koga se odnosi sumnja da je izvršio krivično delo na štetu Krušika.

      -Na žalost, Srbija nema nezavisno tužilaštvo, pa se, zato, postupak vodi protiv Obradovića da bi bio ućutkan, umesto protiv organizovanog kriminala. Razmere zloupoteba su, medjutim, a na žalost režima, sve očiglednije i široj javnosti, smatra Gajić.                         Z.Radovanović

ANRFILE

               ĆUTANJE PETRA CRNOGORCA

      U poslednjih desetak dana,  četiri puta smo pokušavali da čujemo šta o navodima Aleksandra Vučića da je firma Tehnoremnot, u vlasništvu Petra Crnogorca, 2015. bila posrednik u izvozu Krušikovih mina u Ukrajinu, kao i o Vučićevoj  izjavi o navodnoj ulozi “gospodja majke” uzbunjivača iz Krašika Aleksandra Obradovića u tom izvoznom aranžmanu, ima da kaže i prozvani Petar Crnogorac.

    Crnogorac nam se, pre desetak dana, nakon nakon našeg poziva, koji je propustio,  javio negde iz inostranstva i poručio da ga zovemo “sledeće nedelje. Te sledeće nedelje  nam je rekao da će da nam da “sve odgovore”, ali da ne može da odgovara “ad hok” i “ofrlje”. Prošlog petka kazao nam je da je zauzet, ali da će da se javi posle podne ili sutradan  ujutro. Naravno,nije se javio. Danas smo mu pitanja poslali SMS-om, na koji opet nije odgovorio.

Piše: Zoran Radovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.