GIM POTENCIJALNO OŠTETIO NAMENSKU IZ TRSTENIKA

Društvo Ekonomija

Kompanija GIM potencijalno je oštetila proizvođača oružja PPT Namenska iz Trstenika za 1,6 miliona dolara jer je prodavala oružje u inostranstvu po ceni većoj od ugovorene, a razliku, suprotno zakonu, nije isplatila Namenskoj, sledi iz izveštaja Državne revizorske institucije.

Kako piše Nova ekonomija, u izveštaju o reviziji poslovanja Namenske, utvrđeno je da je kompanija GIM prodavala oružje ove trsteničke firme po cenama većim od cena iz komisionog ugovora, a tu razliku u prihodu nije isplatila proizvođaču.

Kako je naveo revizor, prema Zakonu o obligacionim odnosima komisionar GIM je bio dužan da položi račun Namenskoj kao komitentu i da „preda sve što je primio po osnovu izvršenog posla za njegov račun”.

U izveštaju se navodi da GIM nije dostavljao PPT Namenskoj obračune o komisionoj prodaji nakon obavljenog posla koji sadrže ugovore sa krajnjim kupcem, fakture GIM prema krajnjem kupcu kao i dokumentaciju o nastalim troškovima, nego je Namenska prihode od prodaje obračunavala po fakturama koje je sama izdala GIM-u, a koje sadrže nižu vrednost od one po kojoj je oružje zaista prodato inostranom kupcu.

Trstenička kompanija fakturisala je GIM-u vrednost proizvoda u iznosu od 319,29 miliona dinara u 2017. i 2018. godini, navodi se u izveštaju DRI o poslovanju namenske fabrike iz Trstenika.

Međutim, fakturisana vrednost istih proizvoda od strane GIM-a prema inostranom kupcu iznosila je preko 479 miliona dinara u 2017. i 2018. godini, što je razlika od 159,7 miliona dinara, ili 1.640.560 dolara. Zato je nalaz revizora bio da postoji rizik da Namenskoj nisu prenete sve koristi od obavljenog komisionog posla realizovanog po povoljnijim uslovima od uslova predviđenih komisionim ugovorom.

Stvarnu vrednost posla DRI je utvrdio tokom postupka revizije poslovanja PPT Namenska, jer je nakon izrade nacrta izveštaja GIM 19. novembra dostavio Namenskoj obračun prodaje, datiran na 29. oktobar 2019. godine.

U prilogu tog dokumenta razlika od 1,6 miliona dolara prikazana je kao zbir troškova koje je GIM imao prilikom realizacije ugovora. Tako GIM navodi da je u 2017. i 2018. godini potrošio ukupno 565.102 dolara za avio prevoz, 1.058.993? dolara na naknade za posredovanje i 16.471 dolara za prevoz u zemlji, osiguranje, carinjenje i slično.

DRI je utvrdio da su cene prevoza u zemlji, carina i ostalog od ukupno 16.471 dolara dokumentovane računima pružalaca tih usluga u Srbiji. Naknada za posredovanje u inostranstvu prema posredniku TGT General Trading u ukupnom iznosu od 1.058.993 dolara odnosi se na ugovore između GIM-a i TGT-a iz 2016. i 2017. o traženju i dovođenju kupaca koji će pregovarati sa GIM-om u vezi zaključenja ugovora o prodaji robe proizvođača oružja i vojne opreme iz Srbije.

Ali, iznosi ove prodaje iskazani na računima se „ne mogu dovesti u direktnu vezu” sa iznosima koje je iskazao GIM, jer „nije dokumentovan način na koji je određena visina ove provizije, kao ni način raspodele provizije po proizvođačima oružja”, navodi se u izveštaju DRI.

Takođe, ugovorima između PPT Namenske i GIM nije predviđena mogućnost da GIM zaključuje ugovore sa posrednicima u inostranstvu i da se naknade po tim ugovorima nadoknađuju iz postignute kupoprodajne cene.

Svi komisionari, osim GIM, dostavili su dokumentaciju iz koje se vidi da su fakturisane cene proizvoda prodatih inostranom kupcu identične cenama u fakturama koje je PPT Namenska ispostavila komisionarima.

PPT Namenska ima obavezu da pošalje DRI izveštaj o otklanjanju otkrivenih nepravilonosti, takozvani odazivni izveštaj, u roku od 90 dana počev od narednog dana od datuma uručenja izveštaja DRI.

Izvor: Nova ekonomija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.