Godina opasnog življenja u objektivu Lazara Novakovića – Izložba „Heroji zajednice” Portala „Glas Šumadije”

Doba korone Društvo Grad Komentar Kultura

Dramatično (kako i dolikuje mestu i trenutku – sada i ovde) tačno u podne u Pešačkoj zoni (kod Krsta) otvorena je izložba fotografija „Heroji zajednice” autora Lazara Novakovića, fotoreportera Portala „Glas Šumadije”. Postavka je podeljena u dve celine i postavljena na dve lokacije u centru grada, kod Krsta i na Đačkom trgu ispred Gimanzije a sastoji se od 32 Novakovićeva rada za serijale „Glasa Šumadije”: „Na prvoj liniji” i „Heroji zajednice”.

  • Izložene fotografije su bile deo reportaža o zdravstvenoj krizi i naporima kragujevačkih medicinskih radnika. Oni su, rizikujući svoje zdravlje, požrtvovano lečili ljude obolele od korona virusa. Deo svake naše priče i izveštaja, čiji je autor Zoran Mišić, su i fotografije našeg saradnika Lazara Novakovića, na čiji rad smo veoma ponosni, istakla je Jovanka Marović, urednica „Glasa Šumadije”.

Čast (kako je sam naglasio) da otvori izložbu pripala je doktoru Predragu Deliću, glavnom gradskom epidemiologu, koji je zajedno sa svojim kolegama na mnogim od izabranih i izloženih radova. Po Jovanki Marović, na samom izbijanju pandemije doktor Delić je insistirao na tome koliko je važan rad novinara i medija, njihovo tačno i objektivno informisanje uporedivš njihovo izveštavanje sa naporima samih zdravstvenih radnka u suzbijanju korone.

  • Na izložbi vidimo samo deo napora i rada naših kolega, zdravstvenih radnka, baš sa te – Prve linije borbe sa pandemijom koja nam je svima obeležila prethodnih godinu dana i kako stvari za sada stoje nastaviće se još neko vreme, rekao je doktor Delić, iskoristivši otvaranje izložbe „Glasa Šumadije” da još jednom apeluje na građane (koji to nisu) da se vakcinišu jer po njemu imunizacija jedini pravi način da se epidemija kovida zaustavi (ili makar „stavi” pod kontrolu).

Po mnogima najbolji časopis na svetu „Nacionalna geografija” (list koji je „izmislio” i „uveo” fotografiju u štampu, pre toga su u novinama bile samo ilustracije i crteži) čitav svoj ovogodišnji januarski broj „Godina u slikama” posvetio je fotografijama vezanim za pandemiju korone želeći da „dokumetuju 2020. godinu, koju nećemo zaboraviti”. Na radovima fotografa iz čitavog sveta: SAD, Italije, Kine, Kenije, Indonezije, Poljske, Belgije, Rusije, Francuske, Jordana, Turske, Indije, Engleske, Libana, Kanade, Južne Koreje, Malezije, Čilea, Južnoafričke Republike… „rikazan” je život (i smrt) sa Kovidom-19 diljem planete.

Kragujevac nema „Nacionalnu geografiju” ali ima Lazara Novakovića i „Glas Šumadije”. Na fotografijama Lazara Novakovića (na oba punkta) prikazano je takođe sve to: nadljudski napori zdravstenih radnika sa prve linije u brobi protiv pandemije. Ekipe koje ne staju bilo da je u pitanju Respiratorni centar Doma zdravlja (ATD), Institut za javno zdravlja Kragujevac, ZHMP (Hitna pomoć), ZZZZR (Zastavina ambulanta), Medicisnki fakultet kragujevačkog Univerziteta ili vakcinacija u Hali „Gordana Goca Bogojević” i Gerontološkom centru.

Njegov objektiv beleži ne samo njihove napore već i osećanja, strahove, želje… Život ide dalje sa koronom ili bez nje, tako da se na postavci „Glasa šumadije” mogu videti i one, druge i drugačije fotografije koje svedoče i o retkim trenucima predaha onih koji su satima i danima u Crvenoj zoni i Na prvoj liniji. Dragoceno i neponovljivo (ipak zabeleženo svedočanstvo) o makar kratkim i retkim predaima i pobedama nad epidemijom. Ima onih koji ne shvataju (neće ili ne mogu) značaj takvih foto dokumenata i zlurado se pitaju: „Kakva je ovo predstava?!” i za koje pobeda života nad smrću zauvek ostaje nedostupna duhovno-intelektualna kategorija.

Epidemija (i izazova) je uvek bilo i biće, kao i glupih, sebičnih i nevaspitanih ljudi. No, na sreću izložba „Glasa Šumadije” autora Lazara Novakovića nije posvećena njima, već naprotiv, onim drugima koji to zaslužuju.  

Iskoristite priliku da do 10. aprila, dok šetate centrom grada, pogledate ovu neobičnu izložbu na otvorenom, ali i da nam predložite junake novih priča jer će „Glas Šumadije” i u narednom periodu nastaviti da izveštava o građanima koji svojim delima i postignućima mogu biti uzor drugima. I vas pozivamo da nam ukažete na te primere, pošaljete foto ili video materijale o Herojima zajednice. Predloge možete ostaviti i u kutiji ispred ispred TC City pasaž ili da ih pošaljete na mail: redakcija@glassumadije.rs ili nas kontaktirate preko društvenih mreža ili na bilo koji drugi način.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.