GOTOVO POLOINA PREKOBROJNIH ODBIJA DA ODE IZ FIRME

Društvo Grad

Nakon prošlomesečnog ocenjivanja i rangiranja zaposlenih, u Javno komunalnom preduzeću “Šumadija” iz Kragujevca, koje je početkom godine formirano od pet lokalnih komunalnih firmi, prekobrojno je 100 radnika. Njih 60 prihvatilo je otpremnine iz ponudjenog socijalnog programa, od po 36.000 dinara po godini radnog staža, dok 40 prekobrojnih  odbija da napusti preduzeće, i planira da svoje pravo na rad ostvari  na sudu. Iz poslovodstva preduzeća, poručuju, medjutim, da će radnici koji ne prihvate otpremnine biti proglašeni za tehnološki višak.

Direktor JKP „Šumadija“ Nemanja Dimitrijević novinarima je rekao  da je u preduzeću krajem prošle godine bilo 605 radnika, a da je optimalan broj 485 i on će biti uvećan za 20 radnika iz takozvane zaštićene kategorije.  Istakao  je, pritom, da je preduzeće krajem 2019. napustilo 40 radnika uz otpremninu, da se za takav odlazak iz firme izjasnilo još 20 zaposlenih, dok njih  do 40 ne prihvata da napusti preduzeće. Medju prekobrojnima najviše je radnika u administraciji, pa će u narednom periodu u preduzeću, prema  Dimitrijevićevim rečima,  na jednog administrativca doći tri, četiri radnika iz

JKP „Šumadija“ je preduzeće nastalo objedinjavanjem javno komunalnih preduzeća Čistoća, Gradska groblja, Zelenilo, Gradske tržnice i Parking servis,  koja su od 3. januara 2019. i zvanično prestala da postoje. U Sindikatu radnika u komunalnoj delatnosti tvrde da taj sindikat, iako je to tražio,  nije bio aktivno uključen u praćenje procesa rangiranja zaposlenih i da su predstavnici sindikata samo obavešteni o tome. U Pojedinim preduzećima koja čine JKP “Šumadija” radnike su, tvrde u Sindikatu, ocenjivali lično direktori, a zabeleženi su i primeri da je direktor koji je na tom mestu tek nekoliko godina ocenjivao zaposlene sa više od 20 godina radnog staža u toj firmi.

Bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović ocenio je da je rangiranje i otpuštanje radnika u JKP “Šumadija” “apsolutno nezakonito”, te da će svi prekobrojni  radnici koji se obrate sudu da dobiju postupke protiv grada,

Piše: Zoran Radovanović

Tagged

1 komentar

  1. Tuzi narod sopstvenu Drzavu u koju se kunu politicari. Da li ce ikada pravo biti iznad politike. Toliko sudova u blokadi zbog nezakonitog hapsenja i proganjana. Nas ko da vode neki strani drzavljani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *