Građanima Kragujevca i Šumadije i dalje nepoznat ukupan broj preminulih od posledica infekcije

Doba korone Društvo

Građani Kragujevca i Šumadijskog okruga i dalje ne dobijaju ni dnevne niti periodične informacije o broju preminulih od posledica infekcije korona virusom na tom području.

Redovna saopštenja objavljuje samo Institut za javno zdravlje Kragujevac, koji uz broj novoobolelih dostavlja i informacije iz gradskog Kliničkog centra o broju hospitalizovanih kovid pacijenata i onih koji su otpušteni sa lečenja.

U nedostatku zvaničnih informacija, vesti o pojedinačnim slučajevima se prenose preko prijatelja ili rođaka preminulih.

Na osnovu objava u medijima, agencija Beta utvrdila je da je samo nekoliko puta od početka epidemije u martu, iz kragujevačkog Kliničkog centra saopštena informacija o preminulima koji su u toj ustanovi lečeni od Kovid-19.

Sredinom aprila je iz te zdravstvene ustanove saopšteno da je do tada bilo 15 izlečenih pacijenata i isto toliko preminulih od posledica infekcije korona virusom.

Naredno obaveštenje objavljeno je sredinom jula, kada je podatak iz Kliničkog centra o šestoro preminulih medijima prosledio Institut za javno zdravlje Kragujevac.

Dopisnik agencije Beta iz tog grada uputio je 8. septembra zahtev Kliničkom centru za pristup informacijama od javnog značaja, odnosno podacima o ukupnom broju lečenih kovid pacijenata i broju preminulih u toj ustanovi iz šest okruga koje centar pokriva.

Vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra u Kragujevcu Predrag Sazdanović naveo je u pisanom odgovoru da „s obzirom na nedefinisanost kriterijuma obolelih i umrlih pacijenata zaraženih COVID-19, za koje je najviše zaslužna Svetska zdravstvena organizacija“, nije u mogućnosti da odgovori na zahtev dopisnika Bete.

  • Sve dodatne informacije možete dobiti od institucija koje se primarno bave epidemiološkim poslovima, poput Instituta za javno zdravlje Kragujevac, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Ministarstva zdravlja, naveo je Sazdanović.

Dopisnik Bete prosledio je zahtev iste sadržine Ministarstvu zdravlja 11. septembra, na mejl press@zdravlje.gov.rs, ali odgovor do danas nije dobio.

Budući da se preminuli od zaraznih bolesti prevoze u limenim kovčezima, portal Glas Šumadije se obratio JKP Šumadija, sektoru Groblja, sa pitanjem koliko je preminulih u limenim sanducima preuzeto u julu i prvoj polovini avgusta iz Kliničkog centra u Kragujevcu.

Kako je danas objavljeno, u odgovoru tog komunalnog preduzeća se navodi da je od prvog do 31. jula u „limenim ulošcima“ prevezeno 59 preminulih, a u prvih 15 dana avgusta 29 preminulih.

Tagovi:

1 komentar

  1. Da nije žalisno, bilo bi smešno…
    -Pa, tako ćete najpre da saznate. Kontaktirajte gradska groblja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.