GRADONAČELNIK KRAGUJEVCA NAJAVIO POČETAK KONTROLE USLOVA RADA

Doba korone Grad

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić najavio je danas početak inspekcijske kontrole uslova rada i poštovanja preporuka nadležnih pri organizovanju proizvodnog i radnog procesa u, vreme epidemije COVID 19, u svim kragujevačkim kompanijama koje zapošljavaju više od 50 radnika.

  • Preporuka je da kompanije rade, ali da omoguće da svi  koji  treba i koji to mogu rade od kuće. Savet je i da se proizvodni proces umesto u jednoj organizuje u tri smene, kazao je Nikolić.

Podsetimo da  su Fijat Krajsler i Zastava oružje, zarad zaštite svojih radnika od širenja zaraze virusom korona, obustavile proizvodnju. Fijat još početkom prošle, a Zastava oružje početkom ove sedmice. Zaposleni u obe fabrike u pogone bi trebalo da se vrate početkom naredne nedelje, ali je sve izvesnije da će im, zbog širenja epidemije COVID 19, plaćena odsustva biti produžena.

U većini ostalih kragujevačkih fabrika, prema informaciji iz  Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, primenjuju se uslovi rada koji bi zaposlenima trebalo da obezbede zaštitu od zaraze virusom korona.  Tako je i u  firmi Fori textile, čije su radnice početkom nedelje obustavile rad, tražeći prekid proizvodnje zbog epidemije COVID19, tvrde sindikalci, u medjuvremenu obezbedjena zaštitna oprema (maske i rukavice), a proizvodni proces organizovan tako da zaposlene više ne sede jedna pored druge, već na propisanoj udaljenosti.

U kragujevačkom SIMENSU, u kojem se proizvode delovi za šinska vozila, I dalje se radi u dve smene, ali su obe smene skraćene za po sat (sa osam na sedam sati), tako da se zaposleni angažovani u jednoj i(li) drugoj smeni ne susreću prilikom dolaska i odlaska s posla. Ugrožene kategorije radnika (roditelji dece mladje od deset godina, zaposleni stari od 60 do 65 godina i hronični bolesnic) i u SIMENSU, kao i u ostalim čumadijskim firmama, koje nisu obustavile proizvodnju,  oslobodjeni su radne obaveze do daljeg.

 U Mlekari Megle radi se u tri smene, a zaposleni su opremljeni rukavicama i maskama, dok oni koji tvrde da im zdravstveno stanje nije dobro, mogu da odsustvuju s posla. Proizvodjač priključnih vozila, Trigano, takodje, navode u Sindikatu, poštuju preporuke vezane za zaštitu zaposlenih u vreme zaraze virusom korona.

Uslovi rada primereni su trenutnim okolnostima i u kompaniji Forma ideale, firmi AZMA,  kao i u svim kragujevačkim komunalnim i javno – komunalnim preduzećima (Vodovod i kanalizacija, Šumadija i druga), koja po prirodi posla ne mogu da obustave rad.

Tagovi:

2 komentara

  1. Проблем је што је Радомир Николић толико неспособан, да не разуме да грађане треба да информише колико је људи из Крагујевца заражено, и из којих насеља. Уместо што крије те податке, треба да их изнесе јавно, и обавести грађане шта је предузео. Где су ти људи ишли у протекле две недеље… у које продавнице… и које радње и тестирају се сви који су са њима били у контакту он КРИЈЕ СВЕ ТЕ ПОДАТКЕ и само прича о цифрама и како ће он да контролише фирме. Неспособан био и неспособан ОСТО 100% мада нас то што је он сад на челу града а не УМЕ да руководи може коштати здравља !!!

  2. Svaka čast,vi što samo kritikuje ta,da znate da je Kragujevac prvi u Srbiji odradio mere….to što se čovek ne pojavljuje i ne ne želi da se eksponira izgleda da je za Kragujevcane najveći problem.Ne bolje je bili kada je Verko bio na vlasti,kada komunalna preduzeća nisu primale plate po 8meseci,kada je naplaćivao obdaništa više nego što je trebao,kada su sportski klubovi dugovali preko 10miliona eura i niko nije primao plate…i tako u nedogled….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.