Gradonačelnik Kragujevca povodom povećanja poreza: Grad je i dalje prezadužen, ali je likvidan

Grad

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je tokom rasprave u Gradskoj skupštini o povećanju poreske stope na imovinu za fizička lica sa 0,3 na 0,4 posto, danas rekao da tu višu stopu imaju gradovi Srbije koji se najbrže razvijaju.

Ocenio je da je Kragujevac „možda u nekom trenutku propustio priliku da preduzme neke teške mere“ kakvom je nazvao danas usvojenu odluku o porezu za koju je rekao da je „politički nepopularna“.

Kragujevac mora da bude u rangu najvećih gradova u Srbiji koji se „nenormalno brzo grade i razvijaju“ i mora da ih sustigne, a da bi država stala uz njega, očekuje se da Grad prikupi svoje izvorne prihode – porez, izjavio je gradonačelnik.

Dašić je na sednici rekao da je Grad Kragujevac i dalje prezadužen, ali da je likvidan.

„Budžet nije nelikvidan i grad Kragujevac neće padati u blokadu, i ne postoji ni jedan zaposleni kome neće na vreme biti isplaćena plata“, rekao je Dašić.

On je rekao da je prošle godine zaduženost bila na nivou 52 posto od budžeta.
„S obzirom da ističu grejs-periodi pojedinih ranije ugovorenih kredita, mi smo na nivou od 67 (posto) u narednoj 2021. godini“, rekao je Dašić.

Poručio je da Grad „mora da ozdravi“ javna preduzeća i budžet, i da je potrebno da se „malo stegne kaiš“, jer Kragujevac nema vremena da gradske finansije sredjuje kroz narednih 15, 20, 30 godina.

Tagovi:

4 komentara

  1. Kragujevcani ne mogu samo da isfinansiraju i razvoj Beograda, i razvoj republike, i razvoj Kragujevca…
    -Gradonačelniče, tražite bespovratna sredstva za razvoj grada. Budite prodorni s projektima: tražite, zahtevajte, molite…
    -A ne da birate najlakšu opciju i oderete narod.

  2. Gradonačelniče Dašiću, neka Vam kaže neko od Vaših savetnika, da to nisu novci sa kojima se može raditi infrastruktura . Ili to već znate, a trebaju vam pare za plate za javni sektor, pa velite ako nema investitora, onda ćete od poreza. Da to nisu te pare, mogao bi da Vam kaže Vaš Gradski urbanista, ali je on iskusniji za trgovinu uticajem i lažna predstavljanja za urbanistu pa od njega nema vajde. Možda Vam pomogne iskusan direktor JP Urbanizam, ali Vam je kandidatkinja članica stranke koja je ponavljala srednju školu i koja krije gde je završila arhitekturu, jer je niko iz generacije nikada nije video na fakultetu, pa će i tu biti problem. Gradonačelniče Dašiću, osvestite se i uzmite iskusne ljude koji će da Vas prate sa znanjem i daju Vam konkretne predloge, a ne stranačke parazite, željne funkcija, koji nemaju iskustva i znanja da Vam stvarno pomognu, za tu najvažniju oblast, jer ne mogu pomoći ni sebi a kako će tek Vama i gradu !

  3. Covek je mislio elimisina i nesolventan grad = nula 🙁 nazalost
    Umetnost dokazivanja je povecanja poreza na imovinu fizickih lica u iznosu od skoro 34% (33.33%) kao i ostala nenamenska trosenja po oblicima subvencija i kredita koje uzimaju pre svega javna preduzeca i sl. kako za likvidnost tako i za sve ostalo sto ima padne napamet.

  4. Potrebno je da budžet bude razvojni u kome bi investicije bila osnova a ne subvencije i beznadežna davanja nesposobnim i nefunkcionalnim javnim preduzećima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.