Gradonačelnik Kragujevca zatražio da radno vreme ugostitelja bude do 23 sata kao i u Beogradu

Doba korone Društvo Ekonomija Video

Posle zaključka kragujevačkog kriznog štaba, da se najveći broj novootkrivenih kovid pozitivnih građana virusom zarazio na privatnim žurkama i ograničavanja rada kafića i restorana do 21 sat, koje je pre dva dana uvedeno u Kragujevcu, ugostitelji su danas ponovo protestovali ispred Gradske uprave. Oni su od gradskih zvaničnika zatražili da otkriju i sankcionišu  ’’ko pravi žurke’’  i da im dozvole rad do 23 sata.

Delegacija kragujevačkih ugostitelja naišla je na ’’otvorena vrata’’ u Gradskoj upravi, a njihove zahteve saslušali su članovi kriznog štaba na čelu sa komandantom, gradonačelnikom Nikolom Dašićem.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić zatražio je da se radno vreme ugostitelja u Kragujevcu, gde je na snazi vanredna situacija, izjednači sa Beogradom i drugim gradovima, odnosno da rade do 23 sata umesto do 21 sat.

  • To nije odluka Grada Kragujevca, to je Uredba Vlade. Ja sam tražio da se izjednači, videćemo šta će biti uradjeno po tom pitanju. Ne vidim da se ljudi manje zaražavaju od šest do osam, nego od devet do jedanaest, rekao je Dašić na sastanku Kriznog štaba sa predstavnicima ugostitelja koji su danas u podne protestovali ispred Gradske uprave.

On je ocenio i da ima onih ugostitelja koji „prave probleme“, ne ponašaju se odgovorno, organizuje žurke i ne poštuje mere, a da je posledica toga povećanje broja zaraženih poslednjih dana u Kragujevcu.

Ugostitelji su na današnjem protestu ispred Gradske uprave izrazili nezadovoljstvo zbog toga što je radno vreme u Kragujevcu ponovo vraćeno na 21 sat, za razliku od drugih gradova medju kojima je i Beograd koji je takodje ocenjen kao žarište korona virusa.

Ukazali su još i na problem inspekcijskih kontrola u kojima učestvuje po 10 do 15 inspektora što, kako su naveli, „nije prijatno“ ni gostima ni vlasnicima objekata.

Ugostitelji su zatražili i da se „razgraniče“ sa onima koji krše epidemiološke mere, kako ne bi svi ispaštali zbog njih.

Ugostitelji su napomenuli i da Kragujevčani odlaze na žurke u druge gradove i opštine u kojima se organizuju proslave do ranih jutarnjih sati, pa nije isključeno i da se zaražavaju na tim mestima.

Uz ocenu da je ugostiteljstvo u ogromnom problemu zbog epidemije korona virusa, zatražili su podršku i „ciljanu pomoć“ ovom sektoru da opstane.

Upozorili su da ukoliko se „nešto ne reši“ u narednih deset dana, sigurno će 50 odsto ugostiteljskih objekata u Kragujevcu da se zatvori.

Postoje lokali koji imaju 40-50 odsto manji promet nego lane, ali i oni koji su pogodjeni sto odsto.

Ugostitelji traže pomoć države za poreske namete

Ugostitelji su u svojim zahtevima, koje su dostavili gradonačelniku i kriznom štabu,  zatražili i poreske olaškšice države,  po modelu koje su uvele mnoge evropske zemlje. Ukazali su na primere Belgije, Kipra, Češke i Grčke koje su PDV  za ugostitelje, sa 20 ili 15 odsto smanjile na 10 i pet procenata. Oni takođe traže i otpis poreza i doprinosa za period kada je na snazi bila zabrana rada, kao i proporcionalno umanjenje tokom ograničenog radnog vremena. 

Ukazuju da će u narednih sedam do 10 dana, ukoliko se nastavi sa primenom ograničenog radnog vremena, više od 50 odsto kragujevačkih ugostiteljskih objekata biti primorano da stavi katanac na svoje  lokale i zbog tpoga traže da im država  omogući bankarske garancije za likvidnost i bespovratna pomoć od pet evra po stolici za svakog ugostitelja kome je bilo ograničeno radno vreme.  

Pojačan inspekcijski nadzor, pokrenuto devet procesa pred sudom

U Kragujevcu je od početka ove nedelje zabeležen porast novoobolelih, pa je pojačan i inspekcijski nadzor u svim javnim objektima uključujući i ugostiteljske. U  Gradskoj upravi za Nova.rs pojašnjavaju da se svakodnevno u trgovnama, bankama, kafićima i firmama obavi na desetine  inspekcijiskih kontrola, a da je u ovom trenutku, posle više mera upozorenja,  procesuirano devet slučajeva zbog kršenja propisanih pravila.

Kazne za fizička lica u ovim postupcima su od 50.000 do 150.000 dinara, a za pravna lica do 500.000 dinara.

Fotografije: Aleksandra Petrović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.