Gran-Pri 15. Joakimfesta predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Društvo Grad Kultura

Nagrada Gran-Pri za najbolju predstavu u celini dodeluje se predstavi „Zašto je poludeo gopodin R?” u režiji Boba Jelčića, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd, Srbija.

Predstava je celovito, polifonično, višeslojno, emotivno i duhovito kolektivno scensko rešenje. Nije jednostavno reinterpretirati film i pretvoriti drugi medij u potpuno integrisanu i samosvojnu predstavu koja se tek oslanja na specifičnu energiju istoimenog filma. Otuda je ansambl postigao sinhronizovanu, perfektno ritmičnu kolektivnu igru. Postigli su karakternu individualnost koja savršeno funkcioniše u zajedničkom ritmu i katarzičnoj scenskoj interakciji.

Svaki aspekt u pretstavi čini besprekorno rešenje za produženo stanje duha glavnog lika naspram partnerskih karaktera: monološka otuđenost, logoreja i rečitativ; naspram izgubljenosti, nedorečenosti, nedovršene konstrukcije i nepredvidive statike, koji pucaju u iznenadni eskapizam dance – muzike, da bi eksplodirali u familijarnom ubistvu.

Problem političnosti i neshvaćene humanosti u ovoj predstavi pretočen je u apsurd i tragikomediju koja nas emotivno potresa, što se reflektuje kroz umeće glavnog glumca i neočekivan izbor njegovih glumačkih postupaka.

Specijalna nagrada grada Kragujevca dodeljuje se (ravnopravno) Bojani Milanović i Sonji Isailović za uloge Dženis Džoplin u predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin?”, Srpskog narodnog pozorišta, Novi Sad, Srbija, rediteljke Sonje Petrović.

Bojana i Sonja ostvarile su besprekorna glumačka ostvarenja i ubedile nas srdačnom energijom, prisnom igrom i  eksplozivnim pevanjem. One su u potpunosti, izuzetno plastično, oživele naslovni lik koji strada po poznatoj matrici „živi brzo umri mlad”.

Sve odluke su donete jednoglasno.

Andrej Mažeri, pozorišni reditelj (Rumunija)

Nikola Milojević, glumac (Srbija)

Ivanka Apostolova Baskar, vizualni dramaturg (Severna Makedonija), predsednica žirija

12.10. 2020.

Kragujevac

Foto: Dragan Vučković  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.