GTO VAS VODI U VIRTUELNU ŠETNJU – MUZEJ STARA LIVNICA

Kultura

Muzej Stara livnica je smešten u objektu nekadašnje Topolivnice iz 1882. godine. To je najstariji sačuvani deo vojne fabrike i Vojno – zanatlijske škole, prve te vrste u kneževini Srbiji. Osnovan je 1953. godine.

Muzej se nalazi u sastavu fabrike Zastava oružje. Zgrada je istorijski spomenik i pod zaštitom je države kao kulturno dobro. Poseduje zbirke oružja i opreme, mašina i alata, arhivske građe, fotografija, likovnih predmeta i zbirku ordenja, pečata, pehara i medalja, ukupno oko 5.800 predmeta.

Stalna postavka muzeja prati istorijat kragujevačke vojne fabrike, od njenog osnivanja 1853. godine do 1973. godine, kao i izložbu modernijeg naoružanja. Muzej poseduje značajne raritete kao što su čuvena puška Mauser – Milovanović M 1880 (tzv. Кokinka), zatim njena poboljšana verzija iz 1907. godine sa magacinom od 5 metaka – Mauser – Milovanović – Đurić itd. Tu su i retki primerci ovde prepravljanih pušaka strane proizvodnje. Izloženo je i trofejno oruđe iz Prvog i Drugog svetskog rata, zatim foto i arhivski materijal koji hronološki prati istoriju fabrike, ali koji zadire i u priču o gradu. Prikazani su i civilni proizvodi fabrike, proizvodi vojne opreme, programi Sedlarnice, Instrumentarnice… Prikazan je proizvodni program vojne fabrike između dva svetska rata, a posle Drugog svetskog rata proizvodnja se nastavlja i okreće programu artiljerijskog oruđa i oružja. Postavka obuhvata i program lovačkog i sportskog oružja čiji su primerci izloženi u muzeju.

Tagovi:

1 komentar

  1. Lepo urađeno. Trebalo bi da na isti način bude prikazan i muzej posvecen žrtvama 21 oktobra, kako bi se ocuvalo sećanje na streljane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.