HIPERBARIČNA KOMORA JEDAN OD ADUTA ORDINACIJE „INTERNA MEDICINA”

Društvo Grad

Stručnost, vrhunska oprema, praćenje i primena svetskih trendova u lečenju je glavna preporuka za ordinaciju „Interne medicine”, koja je u svoj delokrug rada uvela i jednomesnu hiperbaričnu komoru, posebno interesantnu za oblele od dijabetesa i kožnih oboljenja

Specijalistička ordinacija „Interna medicina” registrovana je pre pet godina, kada je i počela s radom na adresi na kojoj se i danas nalazi – Srete Mladenvića broj 1, na petom spratu.

Šestočlani tim, koga čini četiri lekara i dve medicinske sestre, bavi se kompletnom obradom bolesnika iz oblasti interne medicine, svih subspecijalnosti – hematologije, kardiologije, gastrointerologije, endokrinologije. Jednom rečju dijagnostikom svih oboljenja koje su iz domena interne medicine.

Tim iz „Interne medicine”, posebno je specijalizovan iz oblasti hematologije, za bolesti zgrušavanja krvi – trombofilije i slična stanja, dijagnostiku nekih teških hematololoških bolesti kao što su leukemija i limfomi itd. Ne bavimo se terapijom tih bolesti, zato što je terapija u domenu specijalističkih ustanova i zahteva hospitlni tretman, a mi smo ambulanta. Mi smo specijilstička ordinacija, koja se bavi dijagnostikom, praćenjem i terapijom, ukoliko to ne zahteva hospitalni tretman. Bavimo se i kompletnom dijagnostikom i iz svih drugih oblasti interne medicine. Radimo sve ono što praktično savremena interna medicina može pružiti danas. Imamo najsavremeniju opremu, najsavremeniji ultrazvuk „Dženeralelektriko” i ugovore sa najboljim dijagnostičarskim laboratorijama u zemlji, za sve vrste laboratorijskih analiza, koje se mogu uraditi i kod nas“, kaže prf. dr Nebojša Anđelković, vlasnik ordinacije„ Interna medicina”.

Dakle, preko „Interne medicine” može se uraditi kompletna genetska analiza kako iz oblasti hematologije tako i iz drugih oblasti, poput onkologije – genetska analza za karcinome dojke, debelog creva i drugih onkoloških bolesti, koje imaju svoj genetski supstrat.

Hiperbarična komora jedan od adut

U okviru „Interne medicine” u poslednjih godinu dana radi i hiperbarična komora, jedina u Kragujevcu i okolini. To je potpuno nov uređaj, proizvođača „Baroks”, sa svim sertifikatima, dozvolama i neophodnim odobrenjima za ovu vrsta posla.

Specijalnost naše hiperbarične komore je u tome što je to takozvana jednomesna komora, što znači da samo po jedan pacijent ulazi u komoru. Naša hiperbarična komora podrazumeva tretman čistim kiseonikom. Mi u komoru ubacujemo čist kiseonik i čistim kiseonikom podižemo pritisak u komori. Možemo podići do četiri bara, u zavisnosti od indentifikacionog područja koje podležne tretmanu, i nije isto za sve bolesti“, kaže prof. Dr Nebojša Anđelković.

Prosečno vreme koje pacijent provede u hiperbaričnoj komori je oko sat vremena u atmosferi čistog kiseonika.

To je, inače, stara terapijska metodika i tehnika koja datira od preko 70 – 80 godina, koja je prvobitno primenjena za lečenje kesonske ronilačke bolesti – kod ronilaca koji su naglo izranjali i kod kojih je dolazilo do oslobađanja molekula azota u krvi i stvaranja gasne embolije. Od tog trenutka hiperbarična medicina se veoma razvila tako da danas hiperbarična komora podrazumeva terapiju mnogih stanja. Hiperbarična medicina se zasniva na prirodnom leku: čistom (100%) medicinskom kiseoniku koji se primenjuje pod uvećanim pritiskom većim od atmosferskog.

Koja su to patološka stanja i bolesti koje se leče u hiperbaričnoj komori ?

Sve bolesti periferne cirkulacije, isuficijencije, nedovoljne periferne cirkulacije koje izazivaju slabiju cirkulaciju naročito na ekstremitetima, na nogama najčešće, kao posledica odmakle šećerne bolesti – dijabetesa. Stvaranja promene na nogama od tipa ulkusa krulisa do početnih gangrenoznih promena koje se pojavljuju na ekstretima kao posledica nedovoljne količine periferne cirkulacije u bolesti krvih sudova. Čist kiseonik takođe pomaže i u zarastanju svih vrsta rana. Posebno je dobar za zarastanje anaerobnih rana, kod lečenja anearobnih teških infekcija, počev anearobne sepse do rana na ekstremitetima koje su izazvane anaerobnim mikroorganizmima“, kaže prof. dr Anđelković.

Po njegom rečima, hiperbarična komora pomaže i u lečenju bolesti kože, kao što je psorijaza i druge teške ekcematozne promene, jer u komorama kiseonik dolazi u dodir s kožom i deluje adstringentno i leči sve promene. I kod kardiovaskularnih bolesti, kod jedne grupe bolesnika je pokazan benefit – delimični oporavak srčane funkcije posle nekih kardiovaskularnih aksicedenata, kao šo je infarkt.

Međutim, tu su mogućnosti malo sužene zbog opšteg stanja kardiovaskularnog aparata, jer svi pacijenti ne mogu da se izalžu povišenom pritisku, i samim tgim limitirani su da uđu u hiperbaričnu komoru. Ali prednost jednomesne komere je što su prilagodnije pacijentu – individualno može da se šteluje i vreme i pritisak kojim se izlaže pacijent od nižeg ka višem, za razliku od višemesnih komori kod kojih to nije moguće. Kod višemesnih svih 12 ljudi je izloženo identičnom pritisku spoljašnjeg vazduha, s tim što kiseonik udišu preko maske, a kod jednomesnih direktno udišu čist kiseonik.

Drugo indikaciono područje hiperbaične komore je jedan opšti oporavak i relaks. Mnogi vrhunski sportisti je koriste za pripreme, posebno kod kojih je važna anaerobna sposobnost, poput tenisera i fudbalera. Korisna je vrlo za brz oporavak od teških napora. U poslednje vreme se pojavljuju podaci o lečenju dece sa autizmom u hiperbaričnim komorama, ali se mora biti oprezan s tim podacima, zato što to još uvek nije potvđeno u naučnoj javnosti.

Hiperbaričnu komoru, naime, mogu koristiti svi uzrasti osim dece do dve godine. Deca, inače, ulaze u pratnji majke.

Mana jednomesne komore je što je po svom volumenu mala, skučena, što predstavlja poseban problem kod klaustrofobičnih osoba kod kojih je nemoguće sprovesti tretman. Najsatariji korisnik kragujevačke hiperbarične komore ima 94 godine i izvanredno je podneo kompletan tretman.

Inače, što se tiče cenovnog opsega „Interne medicina” je u realnom iznosu među najjeftinijima u Srbiji i teže da se cenom približe što većem broju ljudi. Oprema je skupa kao i terapijska procedura, zato cene ne mogu mnogo ići naniže, ali mogu postojati izvesne olakšice u plaćanju. Postoji čak i indicija da će RFZO u buduće participirati pacijentima tretmane, ali za sada ne prepoznaje jednomesne hiperbarične komore.

Tagovi:

8 komentara

  1. Interesuje me cena tretmana hiperbaricne komore…. dosta se bavim sportom pa me interesuje oporavak tela . Pozdrav

  2. Molim Vas cena jednog tretmana za dijabetičara tip 2?
    I koliko se poseta preporučuje? Pacijent ima 87god. I srčani je bolesnik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.