HUMANITARNA IZLOŽBA ZA KALINU KOJA BOLUJE OD LEUKEMIJE

Društvo

Posetom humanitarne izložbe rukotvorina koju organizuje Suzana Gorjanac sutra i prekosutra u Plazi, Kragujevčani i drugi posetioci biće u prilici da pomognu u prikupljanju sredstava za lečenje desetomesečne Kaline Panić iz Jagodine koja boluje od leukemije i koja borbu za život može da dobije jedino transplantacijom koštane srži.

Takođe, svi koji žele da pomognu maloj Kalini mogu to da učine i putem fondacije „Budi human“ slanjem SMS poruke sadržine 679 na broj 3030, kao i uplatom novca na dinarski i devizni račun. Detalje možete pronaći OVDE.

Kako se navodi na sajtu „Budi human“, Kalina je od rođenja bila beba koja se stalno smeje, a retko plače, uvek raspoložena i vesela. A onda, kada je imala nešto manje od osam meseci, počela da se budi noću i da bude previše pospana danju, odbijala je da jede, više se nije igrala, a osmeh joj je bilo gotovo nemoguće izmamiti. I dok su svi govorili da su u pitanju zubići, mama i tata su ipak sumnjali da je to prevelika promena i odveli su je kod lekara. Nakon analize krvi, povećane lipaze i raznih neslaganja u analizama, doktorka je predložila da je najbolje sve ispitati u Beogradu.

Istog dana sanitetom je prebačena u UDK Tiršova na odeljenje gastroenterologije. Odmah sutradan razvija parezu lica. Nakon deset dana agonije, roditelji insistiraju da se obave dodatne analize, jer je Kalina svakim danom bila sve gore.

Nakon petnaest dana ležanja na odeljenju gastroenterologije, uključuje se i hematolog i roditeljima saopštavaju da Kalina boluje od leukemije. Ali njihovim mukama tu nije kraj, sutradan ih doktorka poziva na razgovor i saopštava da Kalina boluje od akutne mijeloidne leukemije i to od najtežeg oblika, monoblastne leukemije M5. Leukemija se proširila na centralni nervni sistem, ćelije su se nagomilale na facijalnom nervu, što je i izazvalo parezu lica.

Istog dana otpočelo se sa hemioterapijama i Kalina iz dana u dan postaje sve veselija, a onda su kao posledica hemioterapije počele infekcije. Odmah po uključivanju antibiotika Kalina dobija anafilaktički šok, sistemsku alergijsku reakciju na antibiotik Longacef i prebacuju je na odeljenje intenzivne nege, sa kojeg se Kalina vraća kao pobednik.

Onda su usledili dani temperature, povraćanja, krvavih stolica, lošeg apetita, smenjivali su se antibiotici, antimikotici, dobijala je eritrocite, trombocite, ali sve to nije bilo dovoljno za njeno ozdravljenje. Jedna od najotpornijih bolničkih bakterija nastanila joj se na plućima, što je izazvalo tešku pneumoniju, Kalinina mala pluća su oslabila, dane je provodila prikačena za kiseonik. Doktori su govorili da daju sve od sebe i da su iskoristili sva oružja, ali da njen organizam mora da se probudi i da se izbori sam.

I onda je jednog dana Kalina rešila da pokaže koliki je borac. U njenoj koštanoj srži počele su da se proizvode nove, zdrave ćelije, a bolest je počela da se povlači na svim poljima, ali kako se radi o najtežem i najagresivnijem obliku leukemije pitanje je dana kada će se opet vratiti.

Jedini način da Kalina potpuno ozdravi i pobedi opaku bolest je transplantacija koštane srži. Ovaj komplikovani zahvat iziskuje značajna novčana sredstva i neophodno ga je izvršiti u inostranstvu.

Piše: InfoKG
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.