IGOR JURIĆ: UVESTI SISTEM OBAVEŠTAVANJA U SLUČAJEVIMA NESTALE DECE

Društvo Video

Juče je, ispostavilo se netačna vest o otmici devojčice u naselju Veliko polje, uznemirila Kragujevčane. Vest je objavio portal poznat po senzacionalističkim sadržajima, ali je kasnije proširena na društvenim mrežama.

Glas Šumadije je na temu otmice dese u Srbiji, ali i o ideji uvođenja sistema obaveštavanja u slučajevima nestale dece, razgovarao sa osnivačem Fondacije „Tijana Jurić“, Igorom Jurićem.

Jurić kaže da su u Srbiji, kada je o nestancima dece reč, otmice najređe, ali ocenjuje i da je Srija platila ogromnu cenu, jer „nismo bili spremni za to šta će se desiti ako jedno deto bude oteto“. Zbog toga je Fondacija „Tijana Jurić“ inicirala uvođenje sistem uzbunjivanja.

  • Amber alert je sistem koji je pokrenut u Americi nakon ubistva devojčice koja je krenula od kuće i na putu do školskog autobusa oteta i ubijena. Nikada nije pronađen ubica tog deteta. Roditelji su tada shvatili da u Americi postoji sistem koji obaveštava i upozorava na nevreme, ali ne postoji sistem kada je oteto dete, kaže Jurić i ističe da taj sistem postoji u 12 zemalja Evropske unije.
  • Sistem Amber alert jedinstven je po tome što se odmah po nestanku deteta alarmiraju policija, mediji, društvene mreže – jednom rečju svi. Sistem Amber alert podrazumeva da svi mediji kad se desi nestanak deteta, prekinu emitovanje programa, prikažu fotografije, informacije gde je dete viđeno poslednji put, šta je nosilo, da svi operateri pošalju SMS i MMS poruku sa tim informacijama, da na auto-putevima umesto ‘Vozite pažljivo’ stoje obaveštenja o otmici, ako postoji podatak o automobilu da se i on prikaže, da benzinske pumpe imaju te informacije na svojim LED ekranima, da bankomati prikazuju fotografije otetog deteta… Bukvalno ceo sistem, objašnjava Jurić.

Igor Jurić kaže da je 2017. godine sistem u Americi pokrenut 175 puta, a da je u 173 slučaja dete uspešno vraćeno kući. Samo u prvom kvartalu ove godine sistem Amber alert pokrenut osam puta u zemljama Evropske unije i svih osam puta dete je pronađeno.

  • Istraga je pokazala da je Tijana, kada je oteta, posle otmice živela tri sata i 15 minuta. Statistika u svetu kaže da, ukoliko se oteto dete ne pronađe u toku prva tri i po sata, smrtnost je 75 odsto. Mi smo platili preskupu cenu i ne želim da se desi bilo šta, a da nismo bar pokušali. Ako će ovaj sistem bar za milimetar poboljšati bezbednost naše dece, nemam dilemu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.