INICIJATIVA ŽENA SRBIJE: SPC POKAZALA LICE VRHUNSKOG LICEMERJA KROZ ORDEN VUČIĆU

Politika
  • Patrijarh Irinej uručio je Aleksandru Vučiću orden Svetog Save prvog stepena. Tom prilikom Irinej nam je svima poručio da je „Aleksandar Vučić učinio velika dela za Srbiju i njenu budućnost“, te da je „Srbija kaskala za svetom… a sada krenulo se velikim korakom napred“, navode u Inicijativi žena Srbije i dodaju da „Srpska pravoslavna crkva pokazala lice vrhunskog licemerja kroz ovaj orden i patrijarhove reči i dokazala se veoma uspešnom u profiterskom odnosu sa aktuelnom vlašću“.
  • U vremenima siromaštva, gubljenja krova nad glavom, opšteg beznađa, SPC dobija milionske poklone iz budžeta države, ne pokazujući ni najmanje saosećanja prema gladnima i obespravljenima. Sasvim nam je jasno zbog čega SPC u Aleksandru Vučiću vidi „delatnu ljubav prema majci crkvi“, kako nam je saopštio patrijarh Irinej. Trgovina između vlasti i crkve potpuno je jasna – vlastodršci od SPC dobijaju kredibilitet za tzv. „očuvanje srpskog naroda i srpske zemlje“, bez obzira na devastirajuće rezultate svoje vladavine, dok crkva dobija novčane nadoknade za izrečene neistine i zatvorene oči.

U Inicijativi kažu da je „Srbija sekularna država“, da ne bi trebalo nikoga da zanima „kome crkveni lideri dodeljuju nekakvo ordenje“:

  • Ipak, ovaj bilateralni mutni odnos zasniva se na potpunoj svesti i crkve i države, da je uticaj SPC u društvenim i državnim događanjima neprimereno veliki. Pored toga što ovi uticaji nesporno jesu protivustavni, moramo primetiti i da je žalosno to što ova i ovakva crkva još uvek uživa poverenje građana Srbije.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.