INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE: BRZI TESTOVI POSEBNO KORISNI ZA MEDICINARE, POLICAJCE, VOJNIKE I “KONTAKTE”

Doba korone Društvo

U Šumadiji su do danas, prema poslednjim zvaničnim inforfmacijama, od COVID 19 obolele 39 osobe, od kojih 28 iz Kragujevca, deset iz Aranđelovca  i jedna iz Topole. Od početka pandemije do sinoć u 21 sat, Institut za javno zdravlje Kragujevac uzorkovao je ukupno 316 pacijenata.  Od tog broja za sada je obrađeno 272 uzorka. Na čekanju je 44 uzorka, od kojih je u nedelju  u Batajnicu transportovan 21 uzorak. Tokom današnjeg popodneva iz Šumadije je poslato još oko 40 uzoraka  na testiranje u Batajnicu, odakle, najve rovatnije, zbog zagušenja, rezultati počinju da kasne.

Kragujevački Institut za javno zdravlje pedložio je Kriznom štabu grada Kragujevca, Kriznom štabu Šumadijskog upravnog okruga i glavnom Kriznom štabu Republike Srbije da se uvedu i brzi imunohromatografski testovi IgM/IgG prema SARS Cov2, kojima se može potvrditi akutna infekcija od trećeg do petog dana (pozitivna IgM), kao i razvoj imuniteta (pozitivna IgG) od 10. do 14. dana infekcije, pri čemu se ovi rezultati mogu dobiti na licu mesta za 15 minuta.

  • Nadležni su obavešteni o našoj inicijativi, a šta će da bude sa njom, ostaje da vidimo. Odgovor može da stigne za dva-tri dana, ili da nam ne stigne nikada. Prihvatanjem našeg predloga značajno bi se ubrzalo testiranje sumnjivih na COVID 19, čime bi se rasteretile laboratorije koje se trenutno time bave. Istovremeno, brzo testiranje bi bilo od velike koristi za medicinske radnike, policajce, vojnike koji dolaze u kontak sa obolelilma, ali i za sve one koji su bili u kontaktu sa osobama zaraženim virusom korona, kaže direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu dr Dragan Vasiljević za Glas Šumadije.  

Tagovi:

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.