ISTRAŽIVANJE: DEMONSTRANTI SE BORE PROTIV POLITIČKIH ELITA, ZA SLOBODNU MEDIJA, KAŽNJAVANJE KORUPCIJE

Društvo Istraživanje

Na protestima u više od sto gradova u Srbiji učestvuju građani koji pripadaju srednjoj klasi i koji protestuju zbog neslobode medija, korumpiranosti vlasti i nerešavanja pitanja kao što su nezaposlenost, siromaštvo i odlazak mladih. To je pokazalo danas predstavljeno anketno istraživanje SeConS Grupe za razvojnu inicijativu i Fridrih Ebert Fondacije.

Politički identitet učesnika „Jedan od pet miliona“ je takav da 55 odsto njih ne navodi, ili smatra da ne postoji partija ili pojedinac koji dobro predstavlja njihove stavove ili interese.

  • Ovo je bunt protiv političkog establišmenta, oni odbacuju predstavnike prošle i aktuelne političke elite i traže nekog novog, ali ni tom novom nije lako da osigura legitimitet, rekao predstavljajući istraživanje programski direktor SeConS-a i profesor Filozofskog fakulteta Slobodan Cvejić.

On je kazao da su glavni motivi za izalazak na proteste – slobodni mediji (21 odsto), kažnjavanje korupcije vlasti (19 odsto) i rešavanje ekonomskih pitanja (20 odsto), a da je na četvrto mesto prioriteta „skliznulo“ nasilje nad opozicijom i političkim neistomišljenicima (12 odsto). Protestuju i zato što smatraju da aktuelna politika nije u interesu Srbije i naroda, ali i da bi pokazali solidarnost.

Najveći broj anketiranih demonstranata odgovorio je pozitvno na pitanja da li veruju da će protesti omogućiti veće medijske slobode (61), promenu vlasti (57) i više demokratije (54). Istraživanje je pokazalo i da građani ne veruju institucijama, posebno Vladi Srbije koja je na skali od nula do 10, ostvarila skor od 0,87, dok je Skupština Srbije ostvarila 1,09 odsto.

Najviše se veruje nevladinim organizacija (3,63 odsto) i Vojsci Srbije (tri odsto).

  • Ovo je protest protiv manipulacije političkih institucija i njihovog korišćenja u lične svrhe i ličnih interesa, rekao je Cvejić.

Docentkinja Filozofskog fakulteta Jelena Pešić rekla je da su protesti u Srbiji deo protestnog talasa koji postoji u Evropi, a koji je počeo u Rumuniji, Mađarskoj, Francuskoj i sada se prelio na Albaniju i Crnu Goru. Prema njenim rečima, svuda su dva razloga ključna za proteste – efekti svetske ekonomske krize i uspon neolibaralnih politika i pad poverenja u tradicionalne političke institucije.

  • Ovo je doba postdemokratskog društva što znači da demokratske institucije postoje, ali su ispražnjene od demokratskog sadržaja, kazala je ona.

Profesor Filozofskog fakulteta Dalibor Petrović kazao je da društvene mreže igraju veoma važnu ulogu u građanskim protestima, što pokazuje i činjenica da 90 odsto učesnika ima profile na društvenim mrežama.

  • Internet je postao mesto gde se održava duh protesta. Protest je i počeo na Tviteru kada se okupila anonimna grupa ljudi, podsetio je Petrović.

Istraživanje je realizovalo tokom protesta „Jedan od pet miliona“ 2. februara kada je 50 anketara ispitalo stavove 450 ljudi. Istraživanje je pokazalo da je na protestu najveći procenat mladih i sredovečnih građana: 43 odsto učesnika su starosti 18-30 godina i još 37 odsto starosti 31-50 godina, od kojih skoro 80 odsto ima visoko obrazovanje. Među njima je najviše zaposlenih – 58 odsto, potom studenata – 24 odsto, penzionera – osam odsto i nezaposlenih – osam odsto.

  • To pokazuje da nisu tačne protpostavke da se ljudi bune samo onda kada su ekonomski ugruženi. Srednja klasa protestuje zato što smata da živi lošije nego što bi trebalo, kazao je Cvejić.
Tagovi:

1 komentar

  1. Cvejiću, bavite se konkretnim aktivnostima a ne opštim prozivkama u vezi protesta. U svakom gradu u Srbiji postoje likovi koji su stranački postavljeni i koji muzu sistem i otimaju pare gradjana. U Kragujevac su dovedeni anonimusi u javna preduzeća da uvedu režim obezbede otpuštanja i smanjenja plata . Jedan za drugim Nikolićevi direktori dobijaju predmete u Agenciji za brobu protiv korupcije kao direktor JP Urbanizam Dunčić, sa predmetom za zloupotrebu službenog položaja pod brojem 014-012-00-0028/18-11 . Radomir Nikolić ga je doveo čak iz NS da mu ucrta autobusku staniocu na privatnom zemljištu radi otkupa iako je grad imao svoje placeve na kojima je autobuska stanica ranije bila nacrtana.. Sve ukupno ne zna se ko pije ko plaća, sem tog direktora Urbanizma koji nema problem da plati bilo koji račun, jer ih plaća NAROD Kragujevca i to platu od 100.000, putne troškove od KG do NS od 100.000 mesečno i restoranske usluge 100.000 mesečno. Kao bonus dobija i nameštanje poslova uz kombinaciju i informaciju o cenama u tri preduzeća ( žena Pokrajinski Zavod, brat privatno preduzeće firma Aqua F i on JP Urbanizam). Kad protesti počnu sa konkretnim prozivkama biće uspeha ovako u Kragujevcu proteste vodi Ćatić koji ne krije kao ni Radomir Nikolić da su oni prijatelji i tu nema pomaka već samo osipanje naroda. Vučićev korumpiranbi direktor javnog preduzeća kojeg štiti Radomir Nikolić treba da bude prva tema u Kragujevačkim protestima. Proverite da li je neko zataškao taj predmet za JP Urbanizam u Agenciji za borbu protiv korupcije, jer vremena ima napretek zato što Radomir štiti te likove i smatra da mu niko ništa nesme !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.