Izašao „živi” album grupe „Tunel”

Društvo Kultura

Rok bend „Tunel”, kog su autorski predvodili gitarista Ljuba Ninković i basista Vlada Janković Džet, a ostao je poznat po pesmama poput „Volim saks”, „Vreme”, „Radio” i „Natali”, dobio je konačno svoj prvi koncertni album „Uživo 1982-1985. (Official Bootleg)”, na CD-u i digitalnim platformama u izdanju promoterske kuće „Long Play”.

Album donosi do sada neobjavljene žive snimke 14 pesama, većinom iz kultnog kluba „Kulušić” u Zagrebu 1985. godine, u okviru čuvenih zagrebačko-beogradskih koncertnih susreta „Dobro došli… Bolje vas našli”, ali i prethodno sa svirki Tunela na Omladinskim radnim akcijama u Negotinu, Paraćinu i Pirotu, što svе svedoči o muški čvrstoj, energetski sirovoj, nepokolebivoj rokernrol svirci Džeta, Ninkovića, gitariste Vlade Negovanovića i bubnjara Stevana Stevanovića.

„Zajedničko svim snimcima je energija. Bili smo bend koji dosta svirao, dosta smo bili navežbani i to je jako bitno za rokenrol bend da svirka nosi, da ima naboj, jer onda se sve ostalo prašta. Ima tu i falševa, ima svega, to je živa svirka. To je svedočanstvo ne samo kako smo mi svirali, nego kako se sviralo u to vreme. Ljudi su to malo zaboravili”, kaže Džet.

Tunel su, kao svojevrsnu supergrupu, osnovali 1980. godine nekadašnji članovi Crnih bisera Janković, S vremena na vreme Ninković i Grupe SOS (preteče Riblje čorbe) Stevanović, da bi im se za treći album „Električna iluzija” (1985) pridružio gitarista Vlada Negovanović (kasnije Dejan Cukić, Bajaga i instruktori…).

„Uživo 1982-1985. (Official Bootleg)” donosi skoro ravnopravno zastupljene pesme sa prvog albuma „Noćni prolaz” (1982), „Niz tri tamne ulice” (1983) i „Električna iluzija”, kao što su „Ja volim saks”, „Ne budi me”, „Ipak bih da uđem”, „Kreni dalje”, „Vreme”, „Ivana neće” i „Rokabili Anđelina”.

– Ima puno lepih momenata (na „Uživo”). Mislim da Ljubina pesma „Piškote”, koja je na (studijskom) albumu bila dobra, bolje zvuči uživo. Nekako poletnije i energičnije, iako je na (studijskom) albumu savršeno producirana, odsvirana i otpevana. Sa živim efektima koje smo dodavali, bar meni, zvuči mnogo energičnije, ističe Džet.

Tunel je do kraja rada objavio još i albume „Do poslednje kapi…”
(1987) i „Bubnjevi preko reke” (1991), a Džet kaže da upravo pojavljivanje albuma „Uživo 1982-1985. (Official Bootleg)” otvara mogućnost da bend nakon 30 godina ponovo zasvira:
– Sama činjenica da smo svi živi i zdravi – postoji šansa. Mislim da
bez mnogo proba možemo, toliko smo navežbani, jer to je kao da voziš bicikl. Kad je bend navežban i skupi se posle 10, 15, 20 godina, posle dve probe to funkcioniše. Idiomi koje smo usvojili nekad svirajući zajedno, to je osnova da bude bend, a ne grupa građana koja svira…, smatra on.

Foto: Izdavačka kuća „Long Play” i arhiva grupe „Tunel”
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.