BBC NEWS NA SRPSKOM

Izbori u Severnoj Makedoniji: Bitka za premijera usred pandemije

BBC News na srpskom
Skoplje, 13. jul 2020.

EPA/NAKE BATEV
Birački odbori širom Severne Makedonije obišli su stotine birača koji su izolovani zbog virusa korona

Tri dana glasanja, ključni izborni dan u sredu umesto u nedelju, bitka za premijera koja je dobila etničke boje – po mnogo čemu, parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji biće drugačiji od dosadašnjih.

Zemlja koja je teško pogođena pandemijom korona virusa, a koja u izbore ulazi iz najdužeg vanrednog stanja i najstriktnijih mera u regionu, odredila je drugačiji način glasanja u odnosu na zemlje iz okruženja.

U ponedeljak, pravo glasa koristili su zaraženi virusom korona koji su se prijavili za mogućnost da ih u izolaciji, pod punom zaštitnom opremom, posete članovi biračkih odbora koje su pojačali medicinski radnici.

U utorak glasaju stari, nemoćni i zatvorenici, dok će u sredu svoje biračko pravo koristiti svi ostali građani, među kojima je i Bitoljčanka Jasmina Vasilevski.

„Izlazim, osećam da moram.

„Verujem da će izbori kao proces biti dobro organizovani, uz poštovanje mera, a direktna pretnja po zdravlje je okupljanje ljudi“, kaže Vasilevski koja je ljuta što se izbori nisu dogodili i ranije, jer je Severna Makedonija duže vreme imala tehničku vladu.

Na glasačkim listićima naći će se petnaest lista i stranaka, a glasanje je produženo do 21 čas da se na biralištima, gde će maske biti obavezne, ne bi stvarale gužve.

Glasa se za poslanike – misli se na premijera

Izbori u Severnoj Makedoniji tradicionalno su utakmica za primat dve najveće stranke – Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zorana Zaeva i VMRO-DMPNE Hristijana Mickovskog.

Ipak, ovo glasanje moglo bi da dovede do još interesantnije političke borbe u albanskoj zajednici – tradicionalno dominantna Demokratska unija za integraciju (DUI) ima ozbiljnog izazivača u liku Alijanse za Albance.

Skoplje, 2. jul 2020.

ROBERT ATANASOVSKI/AFP via Getty Images
Na izbornom plakatu DUI predstavljeni su premijerski kandidati – Zoran Zaev (levo), Naser Ziberi (u sredini), Hristijan Mickoski (desno)

Predizbornu kampanju obeležila je odluka DUI-ja da kao uslov za učešće u budućoj makedonskoj vladi postavi dolazak etničkog Albanca na mesto premijera.

Kao kandidat DUI za ovu funkciju promovisan je Naser Ziberi, koga član ove stranke Bujar Osmani predstavlja kao široko prihvatljivog nestranačkog kandidata.

„Sledeća vlada biće ona koja će voditi pregovore sa Evropskom unijom i svima je jasno da ne može da se postigne kohezija političkog spektra sve dok je premijer partijska ličnost jedne od polarizovanih makedonskih partija.

„Vreme je da premijer bude Albanac, nepartijska ličnost – time će se osnažiti kohezija svih duboko podeljenih stranaka u Severnoj Makedoniji“, kaže Osmani za BBC na srpskom.

On veruje da će njegova stranka biti ključni faktor za određivanje budućih političkih koraka u zemlji.

„Očekujem uverljivu pobedu jer su ne samo Albanci, nego i druge etničke zajednice prihvatile naš koncept da prvi put Albanac treba da bude premijer Severne Makedonije.

„I druge etničke zajednice na to gledaju kao na rušenje etničkog monopola u ovoj državi“, tvrdi Osmani.

Skoplje, 10. jul 2020.

ROBERT ATANASOVSKI/AFP via Getty Images
Lider SDSM Zoran Zaev predvodio je kampanju čija je parola bila „Možemo“

Ipak, da bi ovaj plan DUI uspeo, potreban im je koalicioni partner iz većinskog naroda.

SDSM Zorana Zaeva istakla je svog lidera kao kandidata za novi premijerski mandat, na izbore izlazi u koaliciji sa albanskom partijom Besa, a potpredsednik stranke Muhamed Zekiri kaže da su spremni da promene dosadašnjeg koalicionog partnera.

„DUI će završiti u opoziciji jer ih mi ne vidimo u planovima za buduću vladu – tu su i druge albanske partije koje će biti sa nama.

„Princip da sarađuju najjače albanska i makedonska partija narušen je 2016. godine kad je DUI ušla u koaliciju sa nama iako smo imali manje poslanika nego VMRO-DPMNE“, kaže Zekiri za BBC na srpskom i dodaje da očekuje pobedu svoje stranke koja će imati bar tri poslanika više od VMRO-DPMNE.

Naslednik Nikole Gruevskog na čelu VMRO-DPMNE kaže da je ideja o promovisanju premijera pre izbora potekla upravo iz ove stranke.

Skoplje, 9. jul 2020.

EPA/GEORGI LICOVSKI
Hristijan Mickoski, lider VMRO-DPMNE, u kampanji je često nosio masku i rukavice

Partija Hristijana Mickoskog upravo je njega istakla kao kandidata za prvog čoveka vlade u Skoplju.

„Ono što bih ja voleo da vidim kao poruku svih koji su odredili svog kandidata za premijera je da sačine program koji neće imati etnički prizvuk zato što smo mi multietnička sredina.

„Potreban je politički program, projekti, a građani će odlučiti kome će dati podršku“, poručivao je Mickoski u kampanji.

Govoreći o potencijalnim partnerima njegove stranke u budućoj vladi, lider VMRO-DPMNE kaže da su to svi koji imaju bliske programe, a ne oni koji postavljaju ultimatume i „daju izjave kao da su iz prošlog veka“.

Virus odredio datume glasanja

I pre zdravstvene, Severna Makedonija je 2020. godinu dočekala sa očekivanom političkom krizom.

Vlada Zorana Zaeva skratila je sebi mandat jer prethodne jeseni nije stigao datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, pa je formiran tehnički kabinet u koji su ušle najveće stranke – model koji je u zemlji primenjen u prethodnim političkim krizama, kada je smenjivana vlada Nikole Gruevskog.

Kabinet Olivera Spaskovskog imao je „rok trajanja“ do 12. aprila koji je bio određen kao datum za izbore.

Međutim, proglašenje vanrednog stanja zbog virusa korona odložilo je izbore na neodređeno vreme.

Skoplje, mart 2020.

BBC
Muhamed Zekiri objavio je u maju da mu je potvrđena infekcija virusom korona, kao i da je ozdravio polovinom juna

Kada su stranke u maju pokušale da se dogovore oko datuma za izbore u junu, opoziciona VMRO-DPMNE upozorila je vladajući SDSM da „zdravlje mora biti prioritet“, pa su izbori konačno zakazani za 15. jul.

„Pandemija neće uticati na izborni rezultat i učinjeno ide nama u prilog – uspeli smo uspešno da se izborimo sa pandemijom.

„Bili smo veoma otvoreni za sve što se dešavalo sa pandemijom, uradili smo više od 18 hiljada testova i sve to pokazuje da smo bili jedna od najtransparentnijih zemalja u regionu, što je potvrdila i Svetska zdravstvena organizacija“, kaže Muhamed Zekiri iz SDSM koji očekuje da će izlaznost biti nešto niža, ali se u njegovoj stranci nadaju da će biti veća od 50 odsto.

Do sada najsnažnija partija albanske zajednice nešto opreznije ocenjuje stanje u makedonskom zdravstvu uz opaske da analize tek treba da se naprave.

„Pandemija je promenila prioritete građanima, šta im je više, a šta manje važno.

„Promenila je i kampanju – nismo imali mogućnost da se direktno susrećemo sa građanima i razgovaramo sa njima, a uticaće i na izlaznost na izborima“, navodi Bujar Osmani.

Skoplje, 2018. godine

Kabinet Bujara Osmanija
Bujar Osmani (levo) bio je potpredsednik Vlade Severne Makedonije zadužen za evropske integracije

Severna Makedonija do sada je zabeležila 385 smrtnih slučajeva od virusa korona, dok je registrovala 8.197 slučajeva zaraze, od koje se oporavilo 4.326 građana, podaci su ministra zdravlja Venka Filipčeta.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC NEWS NA SRPSKOM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.