IZLOŽBA CRTEŽA „IRU“ U „MOSTOVIMA BALKANA“

Kultura

Večeras u 20 časova, u Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana“, biće otvorena izložba crteža „Iru“, autorke Viktorije Zdravković.

  • Sam naziv ove serije radove povezujem sa crtežima koji svojom formom prevazilaze granicu realnog i prepuštaju se imaginaciji i nekom potpuno novom, paralelnom svetu. Glavni fokus mog umetničkog rada predstavljaju biljke koje proučavanjem, analiziranjem i istraživanjem izvlačim iz domena realnog i crtežom ih uklapam u jednu neobičnu i imaginarnu kompoziciju. Biljke koje prikazujem u svojim crtežima postoje u stvarnom svetu ili su na određeni način modifikovane kako bi se uklopile u kompoziciju. Svaki crtež predstavlja prikaz jedne melanholične sredine koja može biti deo mašte posmatrača. Zbog naše nemarnosti prema prirodi, osuđeni smo na nenadoknadive gubitke biljnog sveta koji su iz godine u godinu sve veći. Umesto prikaza tužne realnosti i uvenulog cveća, prikazujem paralelni svet koji može biti naša realnost ukoliko se dovoljno zamislimo nad izgubljenim. Samu zabrinutnost ističem smeštanjem određenih biljaka u saksije, ćupove i plastične posude i odvajam ih od njihovih prirodnih okruženja. U samom procesu kombinujem različite materijale kao što su olovke, sive bojice, tuš i pero, ugljen, akril, hemijske olovke. Takođe, kako bih postigla željeni rezultat koristim se tehnikom kolaža, a trodimenzionalnost postižem mešanjem drvofiksa sa određenim smesama i tako dobijam teksture koje na nekim crtežima imaju ključnu ulogu.

Viktorija Zdravković rođena je 1996. godine u Kraljevu. Završila srednju Umetničku školu u Kraljevu 2015. godine, smer grafički dizajn. Diplomirala 2019. godine na Filološko- umetničkom fakultetu u Kragujevcu, Odsek za primenjenu umetnost, smer Zidno slikarstvo u klasi profesora Gorana Rakića. Do sada je svoj rad izlagala na više grupnih izložbi u zemlji i dobitnica je nekoliko priznanja i nagrada. Trenutno je na master studijama – Akademija umetnosti Novi Sad, smer Crtanje, pod mentorstvom profesorke Jasne Gulan. Od 2012. godine je izlagala na 18 grupnih izložbi u Srbiji i dobitnica je 4 priznanja.

Iru na joruba jeziku znači paralelno ili slično.

Izložba će trajati do 3. marta.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.