Izložba grafika „Oblivion” Dunje Stanojević u „Mostovima Balkana”

Kultura

U četvrtak 2. decembra u 20 časova u Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana” biće otvorena izložba grafika „Oblivion” /„Zaborav” Zaborav Dunje Stanojević iz Kragujevca. Izložba je otvorena do 20. decembra.

Oblivion / Zaborav

Ova vrsta štampe čini alternativni fotografski postupak u kom se fotografije štampaju umesto na tradicionalnim podlogama poput regularnog ili fotografskog papira, na prirodnom lišću. Nakon što se predmet štampe odredi, digitalno pripremi, i odštampa, postavlja se preko lista, stvarajući stanje vakuma. Rezultat prenošenja otiska ostvaruje se pod sunčevom svetlošću, delovanjem fotosinteze.

Posle nekog vremena i vidne promene pigmenta lista, dalje izlaganje suncu se prekida. Sledeći korak pri zadrzavanju otiska, fiksiranja i onemogućavanja njegovih daljih promena čini se utapanjem lista u mešavinu hemikalija na određen vremenski period, u cilju struktualne hemijske promene lista, tj. njegovog pigmenta na odabranim mestima. Proces preispituje i dovodi u pitanje ulogu eksperimenta u oblasti grafike.

Ako bi priroda zaborava imala svoju fičku formu, ta bi forma izgledala ovako.

Kako bi motiv zaborava bio potpun, element intimizma usko je utkan u rad, time što tematiku sačinjava mladost u onom svom obliku koji je umetniku poznat, kao i lična istorija i priroda. Proces štampe u figurativnom smislu ekvivalentan je procesu stvaranja uspomena, gde je stvaranje otiska jednako stvaranju uspomene.

Kasnije ponašanje otiska ilustruje simboliku zaborava i već unapred izgubljene bitke sa vremenom. Kako mladost smatramo prolaznim faktorom, tako i život. Isto važi i za život podloge: Ona živi, vene i opada.

Biografija autorke

Dunja Stanojević rođena 1998. godine u Kragujevcu. Diplomirala na studijskom programu Likovne umetnosti, modul Slikarstvo, na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu 2021. godine, trenutno na Master studijama grafike na departmanu Likovnih umetnosti pod mentorstvom profesora Aleksandra Botića.

Kolektivne izložbe:

2021. Izložba nagrađenih studenata XX Bijenala studentske grafike Srbije, Dom kulture Studentski grad, Novi Beograd

2021. Izložba slika 25. Likovne kolonije „Gružanska jesen”, Dom kulture u Kniću

2021. Diplomska izložba studenata FILUM-a, Kuća Đure Jakšića, Kragujevac

2021. Digitalna izložba grada Ingolštata – ApART Together – Separately and yet together 2021. Izložba studenata Filološko-umetničkog fakulteta, Kragujevac

2021. XX Bijenale studentske grafike Srbije, Dom kulture Studentski grad, Novi Beograd – Nagrada Bijenala

2019. Izložba studenata Filološko-umetničkog fakulteta, Kragujevac

2019. XX Bijenale studentskog crteža Srbije, Dom kulture Studentski grad, Novi Beograd,

2018. Izložba studenata Filološko-umetničkog fakulteta, Kragujevac

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.