IZLOŽBA O AKADEMIKU MIHAILU GAVRILOVIĆU

Društvo Kultura

U utorak, 3. decembra, u 18 sati, u Konaku kneza Mihaila, biće otvorena izložba „Akademik Mihailo Gavrilović: istoričar, arhivist i diplomata“, u organizaciji Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu i Narodnog muzeja Kragujevac. Izložbu otvara istoričarka Mira Radojević, dopisni član SANU.

Izložba je posvećena životu i radu Mihaila Gavrilovića (1868, Aleksinac – 1924, London), istoričara, doktora nauka sa Sorbone, prvog srpskog arhiviste, tj. prvog čelnika novoosnovane Državne arhive Srbije (1900), profesora Univerziteta u Beogradu, uglednog i uticajnog srpskog (i jugoslovenskog) diplomate na Cetinju, u Vatikanu i Londonu, pravog člana Srpske kraljevske akademije i predsednika srpskog Crvenog krsta u Londonu.

Izložba ima za cilj da osvetli i najširoj javnosti predstavi častan lik i značajno delo jednog izvanrednog i u međunarodnim razmerama veoma uglednog nacionalnog borca, koji je, sticajem okolnosti, danas skoro sasvim nepoznat našim savremenicima. Posetioci će biti u prilici da vide originalna dokumenta i fotografije iz života i rada Mihaila Gavrilovića, kao i relevantne publikacije.

Organizatori izložbe su: Galerija nauke i tehnike SANU, Ogranak SANU u Nišu, Istorijski arhiv Niš i Narodni muzej Niš. Autor izložbe je Miljana Đorđević, Istorijski arhiv Niš.

Izložba traje do 27. decembra 2019. godine.

Priredio: GTO „Kragujevac“
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.