Izložba o Jasenovcu otvorena i u Kragujevcu

Grad Kultura

Audio izložba pod nazivom „Jasenovac: Logor smrti – zemlja živih“ otvorena je sinoć u Spomen muzeju „21. oktobar“.

Izložba koja je premijerno u aprilu i maju prikazana u Beogradu, donosi osam zvučnih zapisa i radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac. Postavka je interaktivna i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko – kreatori priča.

  • Jasenovac predstavlja ne samo tragičnu istorijsku činjenicu, već i simbol celokupnog stradanja srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata. Ova izložba, koju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, svojim konceptom i porukama daje realan prikaz tragičnih istorijskih događaja i ujedno pokazuje u kom pravcu kultura sećanja Republike Srbije mora da se razvija, istakla ministarska kulture, Maja Gojković, koja je izložbu i otvorila.

Ona je naglasila da je važna podrška ovoj izložbi, filmu „Dara iz Jasenovca“ i drugim kulturnim sadžajima „koji govore o monstruoznosti logora Jasenovac i drugih stratišta širom Nezavisne države Hrvatske“.

  • Srbija i Ministarstvo kulture neguju kulturu sećanja, odužuju se nevinim žrtvama i doprinose otkrivanju pune istine o najbolnijem mestu srpske istorije, rekla je Gojković.
ministarka kulture, Maja Gojković na izložbi o Jasenovcu

Govoreći na otvaranju izložbe, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić rekao je da je obaveza grada, ali i države da zbog generacija koje dolaze, kroz poruke mira negujemo sećanje na žrtve u Jasenovcu, Šumaricama i sličnim stratištima.

  • Ono što povezuje Kragujevac i Jasenovac to je veliko stradanje. Ove godine obeležavamo dva jako tužna jubileja, 80 godina od uspostavljanja sistema koncentracionog logora smrti u Jasenovcu i masovnog streljanja u Šumaricama. Danas je teško objasniti deci i mladima, a još teže mogu da pojme i osete, da je uopšte moguće takvo zlo. Kulturu sećanja negujemo ne da bismo nekoga mrzeli ili se svetili, već da se tako nešto nikada ne ponovi, rekao je Dašić.

Prema rečima v.d. direktora Muzeja žrtava genocida, Dejana Ristića, Jasenovac je predstavljao jedan vulkan mržnje, netolerancije, svakovrsnog nasilja uperenog prema drugom, prema neželjenom, prema onom koji nije bio potreban na teritoriji NDH.

  • Ova audio izložba je interaktivna, vrlo lična i intimna, dramtična, bolna, edukativna i lekovita. Ona ostavlja snažan utisak do kraja života, bez namere da u nama izazove makar i nagoveštaj mržnje ili potrebe za osvetom. Naprotiv, ova izložba kod svakog od nas jača osećaj pijeteta, saosećanja sa nevinim žrtvama i jača kulturu sećanja. Ako je nešto simbol stradanja u Drugom svetskom ratu, to su svakako Jasenovac i Šumarice. Zbog toga smo želeli da te dve tragedije spojimo, makar u ove dane obeležavanja 80 godina od osnivanja logora Jasenovac i masakra u Kragujevcu, ovde u Šumaricama, istakao je Ristić.

foto: Grad Kragujevac
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.