Izložba rok fotografija u Domu omladine – „4 Žice” Marine Pešić

Kultura

Nesvakidašnja izložba, posvećena muzičkoj fotografiji, biće otvorena večeras u ponedeljak, 2. avgusta u Galeriji Doma omladine. Reč je o postavci Marine Pešić koja nosi i „muzikalan” naziv „4 Žice”.

Marina Pešić (34) rođena je u Užicu. Po zanimanju je Master inženjer građevinarstva. Još kao dete odlazila je na koncerte i tako se rodila ljubav prema muzici koja je postepeno sazrela u apsolutnu posvećenost. Najveću pažnju posvećuje domaćoj i stranoj rok, bluz i džez muzici. Ljubav koju ulaže u svaku koncertnu fotografiju vratila se naklonošću koju prema njenom radu imaju najveći regionalni sastavi i autori. Dobitnica je specijalne nagrade „Glas žene u muzici” na međunarodnom foto-konkursu „Glas koji se vidi, slika koja se čuje” 2017. godine.

Godinu dana kasnije dodeljena joj je plaketa „Special Mention” na međunarodnoj izložbi koncertnih fotografija „Čisto oko, puno srce”. Marinine fotografije našle su se i na stranicama knjige „Rokenrol u kandžama interneta 2”, autora Predraga Jovanovića i Branimira Loknera, kao i na muzičkim albumima: „Zaveštanje” – Kepa & Free Spirits, „Hiljadu pitanja” – Kramer, „Reychel” – Kler, „Songmaker”, Zona B.

„Posle izložbe posvećene damama na bini, postavka ’Četiri žice’ predstavlja još jedan originalni iskorak Pešićeve na polju scenske fotografije. Neretko zapostavljeni u odnosu na pevače, gitariste, pa i bubnjare, sa kojima grade ritam sekciju, u mnogim grupama su upravo basisti duša, oslonac i osnova da ceo bend zvuči kako treba. Vizualno umeju da budu posebno zanimljivi, pre svega zbog najrazličitijih izraza lica, drugačijih u odnosu na zanos gitariste tokom solaže, ili euforiju pevača dok ga satima obožavaoci prate ’u reč’. Marina Pešić je godinama to beležila, i sada je pred vama njen pogled na bas”, napisao je novinar Milan Ćunković u katalogu izložbe.

„Kada sa bine vidimo Marinu da fotografiše znamo dve stvari. Prvo, da će njen zarazni osmeh i optimizam preći na nas i da ćemo biti bolji nego što jesmo. Drugo, da će fotografije biti vanserijski dobre. Marina oko sebe širi dobru energiju i ’Riblja Čorba’ je obožava”, izjavio je Bora Đorđević povodom njenog fotografskog opusa.

„Rok fotografi su retka vrsta. Težak je to i zahtevan posao. Treba ugoditi i ne zameriti se muzičarima, organizatorima koncerata, tehničarima… Dugo nisam video osobu koja sa toliko posvećenosti i ljubavi obavlja svoj posao. Sa uživanjem pratim Marinin rad u kome vidim svakodnevni napredak. Zanatlija je i profesionalac za primer. Na ili ispred bine je neprimetna, ali zato vrlo glasna kad doprinosi muzičkom biznisu svojim oštrim okom i osećajem za pravi trenutak. Marina je čudo!” izjavio je Zdenko Kolar iz „Idola”.

Marina Pešić izlagala je do sada na samostalnim izložbama: „Moć muzike” – Užice, 2017.; „Potpisano izvan vremena” – Užice 2018.; „Love” – Novi Sad, 2019.; „Zvuk ženskog srca” – Beograd 2021. godine. Kao i na kolektivnim postavkama: „Džez fotografija” – Novi Sad, 2016. i 2017. godine; „Glas koji se vidi, slika koja se čuje” – Zenica, 2017.; „Čisto oko, puno srce” – Zenica, 2018.; „50 pišem, 202 pamtim” – Beograd, 2019.; „Na talasima slobode” – Beograd, 2019.; „Novosadska kultura sećanja” – Novi Sad, 2019. godine.

Otvaranje izložbe je u 19 sati.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.