Izložba skulptura i reljefa Vukašina Milovića u „Mostovima Balkana” – Čudesni svetovi učenika Koke Jankovića

Kultura

Večeras (četvrtak, 1. april) u Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana” biće otvorena izložba skulptura i reljefa vajara Vukašina Milovića. Otvaranje izložbe je u 19 sati. Da podsetimo, Milovićeva postavka u „Mostovima Balkana” bila je najavljena u ovom galerijskom prostoru za 18. mart ali je odložena zbog preventivnih epidemioloških mera na dve nedelje.

Čudesni svetovi Vukašina Milovića – oslobođena SLOBODA

Vukašin Milović je, svojim umetničkim izrazom, izgradio nove prostore slobode u sferi stvaranja i tumačenja dela. Služeći se snažnom imaginacijom i ogromnim kreativnim potencijalom, napravio je iskorak iz figuralnosti u apstraktni svet ideja.

Razarajući formu i svodeći je na najosnovniji oblik – liniju, otvorio je polje za beskrajno putovanje u intuitivne dimenzije, nesputano poniranje u podsvesno i identifikaciju sa likovnom predstavom. Integrativne funkcije svoje ličnosti, intrapsihičku strukturu, emocije i pokretačke impulse, vešto transponuje u recipročni odnos skulpture sa  posmatračem.

Svaka njegova postmoderna „arabeska” je individualna interpretacija i inscenacija univerzalne dinamike života. Linija time prestaje da bude samo izražajno sredstvo, te dekorativni element po sebi i poprima svojstva kompleksne ekspresivnosti, u službi najsnažnijih sentimenata i stanja duha.

Linearni spletovi, bilo da su izrazito trodimenzionalni ili predstavljeni u plitkom reljefu, tek kao aluzije, u svojim tokovima na čas furiozni, a potom transcendentalni, meditativni i repetitivni  na inventivan način komuniciraju sa publikom. Sinergija izmaštanog i očiglednog, stvarnog i  tek nagoveštenog, u galimatijasu složenih, preciznih i promišljenih, a istovremeno i impulsivno prikazanih formi, predstavlja inovativan pristup skulpturi  koji daje  opusu Vukašina Milovića neprolaznu vrednost.

Izbor metala, veoma zahtevnog materijala za rad, potencira visok umetnički domet ovog vajara. Milović poseduje neosporni, istinski talenat, senzibilitet i izuzetnu zanatsku veštinu koji mu omogućavaju da u metalu izvodi suptilne koncepte, snažne kontraste i eterično-fluidne oblike izraženog ritma, naboja i toka misaone refleksije.

Ono što najviše izdvaja dela ovog autora, iz matrice modernog skulptoralnog izraza, je onirički doživljaj posmatrača u interakciji sa likovnom predstavom i bezgranična, apsolutna, sloboda tumačenja sadržaja, oslobođena pseudo-intelektualizma, te svedena na formu kreativne igre asocijativnog i ličnog, stoji u recenziji Milovićeve izožbe koju je napisala Milica Subotić.

Životna i radna biografija autora – Učenik Koke Jankovića

Rođen 1962. u Andrijevici u Crnoj Gori. 1983. upisao  Fakultet likovnih umetnosti, vajarski odsek u Beogradu na kom je diplomirao 1988. Godine u klasi kode profesora Nikole Koke Jankovića.  Na istom odseku magistrirao 1990. godine u klasi kod profesora Milorada Tepavca. Član ULUS-a od 1988. godine. Vanredni  je profesor  na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Do sada priredio 27 samostalnih izložbi skulptura i crteža: Galerija ULUS, Beograd 2019, Mali salon Narodnog muzeja, Zrenjanin 2018, Zavičajni muzej, Ruma, 2017.  Paviljon u Tvrđavi, Niš 2014, Muzej „Horheum Margo Ravno”, Ćuprija, 2012, Galerija KC „Laza Kostić”, Sombor, 2006, Centar za kulturu, Lazarevac, 2004, Velika galerija Doma vojske Srbije i Crne Gore,Beograd, 2003, Galerija ULUS, Beograd 2002, Moderna galerija, Podgorica, 1993, Galerija KNU, Beograd, 1991. Itd…

Učestvovao na većem broju grupnih, bijenalnih, trijenanih izložbi u Srbiji i u svetu. Za skulptorski rad je više puta nagrađivan, UP „Cvijeta Zuzorić”, „Nagrada zlatno dleto“ ULUS-a za  2019, „ Prva nagrada“ 3 Niškog salona 2018, „ Prva nagrada” , Međunarodni salon 30H30 Zrenjanin 2017, Zavičajni muzej Ruma, 2015 plaketa „Milivoje Nikolajević” Prijepolje 2008, Plaketa „Beli anđeo”, Nagrada za skulpturu 27. Oktobarski salon Kovin 2007. Proglašen za najuspešnijeg učesnika međunarodnog simpozijuma skulpture u Hanoju, Vijetnam 1997, UP „Cvijeta Zuzorić” Velika nagrada „Invest Banke” Jesenja izložba, 1992. Nagrada fonda „Sreten Stojanović” 1988. Itd… 

Realizovao veći broj dela u javnom prostoru: Hanoj, Vijetnam 1997. parku „Bach Thao”.Sombor, Velika šaka, 2007.Zvečan, Kosovo i Metohija, spomenik Kralju Milutinu 2015. Park „Poezijos”, „Muza poezije” Mariamepoles, Litvanija, 2018. „Vuk”, Viljnus, Litvanija, 2018. Dela mu se nalaze u zbirci Narodnog Muzeja u Beogradu, i u drugim muzejima, javnim i privatnim kolekcijama kod nas i u svetu. Učestvovao na simpozijumima u Vijetnamu, Turskoj, Litvaniji, Srbiji i Rusiji. Učestvovao na većem broju međunarodnih likovnih kolonija.

Izložbu će kragujevačka publika moći da pogleda do 26. aprila.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.