IZLOŽBA SLIKA NEDELJKA GVOZDENOVIĆA U GRADSKOJ GALERIJI „MOSTOVI BALKANA“

Društvo Grad Kultura

U Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana“, u četvrtak 7. novembra 2019. godine u 20 sati biće otvorena izložba Nedeljka Gvozdenovića. Izložbu će otvoriti akademik Dušan Otašević, upravnik Galerije SANU.

Izložba predstavlja retrospektivni pogled na stvaralaštvo jednog od najznačajnijih umetnika 20. veka sa prostora bivše Jugoslavije i jednog od utemeljivača Galerije SANU, a kojom je obeleženo pola veka rada ove Galerije 2018.god.

Kragujevačka publika imaće priliku da vidi Gvozdenovićeva najreprezentativnija dela iz predratnog perioda (1929-1945), ali i najznačajnijeg posleratnog, asocijativnog i poluapstraktnog stvaralaštva (1950-1986). Gvozdenovićev opus se po svojim karakteristikama svrstava u intimističko slikarstvo u kome figuriraju motivi poput predela, mrtve prirode, enterijera, portreta.

Nedeljko Gvozdenović rođen je 24. marta 1902.god. u Mostaru. Nakon završene srednje škole 1922.god. odlazi u Minhen gde studira slikarstvo u školi Hansa Hofmana. Predavao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu od 1940. do 1972.god.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1963, a za redovnog 1970.god.

Dobitnik je brojnih nagrada. Svoja dela po prvi put predstavio je na Drugoj jesenjoj izložbi beogradskih umetnika u Umetničkom paviljonu na Kalemegdanu 1929.god. Izlagao je na četrnaest samostalnih i preko sto grupnih izložbi širom sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.