JAGMA GORANA DIMIĆA

Kultura

Koliko subverzije u naizgled simpatičnoj ideji da na izložbi nema radova po zidovima, već da se oni otimaju  u zatvorenim plavim kovertama  tokom petnaestominutne akcije  zvane  JAGMA! Jagma kao kontra performans ;  kako u odnosu na originalni otomanski običaj  jagme, vremenski ograničene, dozvoljene otimačine u novopokorenom gradu, tako i u odnosu na savremenu kulturu i civilizaciju pohlepe.

Izložba bez izloženih radova  ne traži od posetioca  da posmatra, već  da nešto  učini. Da sam izvuče iz kutije  jedan od  radova spakovanih u plave koverte – tradicionalnom narodnom simbolu mita i korupcije. Ovoga puta koverat  građanin ne daje nego uzima,  što je još jedna mala Dimićeva  inverzija sumračne posttranzicione svakodnevice.

Svaki posetilac – učesnik grabi  kovertu i time dobija na poklon jedan od  unikatno duhovitih, poetskih radova Gorana Dimića.

Autor fotografije: Laslo Erhardt

PROLEĆNA JAGMA GORANA DIMIĆA  kao  mala vesela doza oštroumlja i dobre volje, blagotvorna  za preživljavanje u diktaturi pohlepe i srebroljublja.

AFFORD TO GIVE! GDE SE IMA TU SE DAJE!

Tekst: Dragana Kanjevac

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.