JKP Šumadija: Nova mehanizacija finansirana sredstvima iz dugoročnog investicionog kredita

Grad

U cilju uspešnog sprovođenja svih aktivnosti koje se odnose na obezbeđenje prohodnosti saobraćajnica u zimskim uslovima nabavljena je nova mehanizacija za potrebe zimske službe JКP Šumadija Кragujevac. Četiri nova teretna vozila – kamiona sa kiperom i dodatnom opremom finansirana su iz sredstava dugoročnog investicionog kredita u vrednosti od 52.000.000 dinara bez PDV-a, saopštili su iz JKP Šumadija.

Istakli su da ulaganjem u novu opremu funkcionisanje ove službe odvijaće se nesmetano, a čišćenje i održavanje kragujevačkih ulica i puteva prvog i drugog prioriteta biće brže i efikasnije.

Pored kamiona, nabavljeno je i specijalno „pauk“ vozilo za uklanjanje nepropisno parkiranih automobila koja predstavljaju opasnost ili smetnju za odvijanje saobraćaja, kretanje pešaka ili ugrožavanje imovine.

Novo „pauk“ vozilo sa savremenim karakteristikama i mogućnostima opremljeno je i kamerama koje dokumentuju nepropisno parkirana vozila.

Кupovinu vozila sa hidrauličnom dizalicom za podizanje nepropisno parkiranih vozila u vrednosti od 10.968.000 dinara bez PDV-a obezbeđena je sredstvima iz dugoročnog investicionog kredita.

Tagovi:

1 komentar

  1. Naravno, sve su to „povoljni“ krediti koji će ovo komunalno preduzeće verovatno odvesti direktno u ponor. Kredit za javnu garažu, kredit za rekonstrukciju pijace, kredit za kamione smećare i kontejnere, kredit za putarsku opremu (kamione, bagere, finišere, valjkove i dr.), sada kredit za kamione kipere i pauka…i kredit za…ko zna šta još. A ko će i kako da vraća te kredite? Pa tu su u pitanju milioni evra! Od kojih prihoda će JKP Šumadija da vrši otplatu kredita ako znamo da cene komunalnih usluga nisu godinama menjane (čitaj: povećane)? A to je glavni (a uglavnom i jedini) izvor prihoda kod svih komunalnih preduzeća. Ako se računa na gradski budžet pri otplati kredita onda treba uzeti u obzir da će se u tom slučaju grad ponovo zadužiti i tako još više pogoršati ionako tešku situaciju sa dugovima grada koju je započeo Verko, a upetostručila Radomirova garnitura (a i corona). Takođe treba uzeti u obzir da se cene komunalnih usluga ne mogu preko noći povećati za 50%, jer bi samo takvo povećanje imalo nekog smisla ako se želi stabilna finansijska situacija u preduzeću. Ako znamo da je to sada preduzeće sa preko 700 zaposlenih koji primaju dobre plate, ako znamo da se troškovi poslovanja povećavaju iz godine u godinu sa povećanjem cena ulaznih komponenti (goriva, rezervnih delova, asfalta itd.) i ako znamo da preduzećem upravljaju priučeni i nesposobni kadrovi Radomira Nikolića skloni malverzacijama i aferama, postavlja se pitanje njegovog opstanka. A sa pitanjem opstanka preduzeća postavlja se i pitanje opstanka zaposlenih i njihovih porodica. Ne znam da li su zaposleni u ovom preduzeću svesni težine situacije, jer grejs period za većinu uzetih kredite uskoro ističe i moraće da se počne sa njihovom otplatom. A otplata kredita se neće vršiti u naturi već u novcu, koga verovatno neće biti dovoljno. Pitanje je i da li će nova gradska vlast imati dovoljno znanja, sposobnosti i pravih kadrovskih rešenja za rešavanje nagomilanih problema u JKP Šumadija. To će se ubrzo videti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.