JOVO BAKIĆ: VUČIĆ NEĆE DOZVOLITI SLOBODNE IZBORE

Politika

Bojkot izbora nije načelno političko pitanje, nego taktički problem o kojem treba raspravljati „hladne glave, a ne užarenoga srca“, rekao je u Kragujevcu sociolog i član neformalne grupe „Samoodbrana“ Jovo Bakić. Dodao da, za razliku od ostalih u toj grupi koji su „žestoki pobornici bojkota“, on ima ima „najmekši“ stav.

Bakić je na tribini „Slobodno na Trgu slobode“ predstavio svoju knjigu „Evropska krajnja desnica (1945-2018)“ u izdanju preduzeća „Klio“.

Rekao je da je bojkot „možda smislen ako bude praćen vrlo aktivnom kampanjom gde će se koristiti apsolutno svaka prilika kada vlast primenjuje nasilje prema nekom gradjaninu da svi priskoče i pomognu mu“. Kao primer je naveo to kada „izbacuju staricu zbog duga za Infostan, svi odu tamo i kažu: ‘Ne damo, ne može, ako hoćete sve nas strpajte u zatvor!’ „.

  • Ako, medjutim, bojkot bude uobičajena promocija političkih stranaka s pozivom na bojkot to je besmisleno, ocenio je Bakić.

Govorio je i član Predsedništva Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Zoran Hamović koji je rekao da mu se „čini kao da je podmetnuto da bojkot isključuje izbore i obrnuto“.

  • To su stvari koje su medjusobno povezane, jer je bojkot samo instrument, sredstvo da dobijemo izbore kakve želimo. Time ne treba da isključujemo izbore. Izbori su ono što je za nas najvažnije. Mi želimo da na tim izborima postignemo najbolji mogući izborni rezultat rekao je Hamović.

Hamović je procenio da sazrevaju uslovi u kojima se sve ozbiljnije razgovara i donose odluke, s manje emocija, a s više razuma. On je rekao da se u PSG insistira na tome da se bojkot ne objavljuje sada, nego kada dodje trenutak za to. Na promociji Bakićeve knjige Hamović je govorio u ime izdavačke kuće „Klio“ i naveo da postoji problem da se promocija priredi u bibliotekama i drugim institucijama kulture širom Srbije.

  • Drugim rečima, ono što je poruka od svih jeste: ‘Plašimo se, plašimo se za svoje pozicije, plašimo se za svoju budućnost’, rekao je Hamović i naveo da je drugačije u Beogradu i Kragujevcu, a najteže je u manjim mestima u Srbiji.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.