Jugoslovensko dramsko pozorište večeras na Joakimfestu

Grad Kultura

Večeras, drugog dana festivala na repertoaru 15. Joakimfesta je predstava „Zašto je poludeo Gospodin R?” koju je po filmsko-lirerarnom predlošku Rajner Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera režirao hrvatski reditelj Bobo Jeličić.

Dramaturgija: Nataša Govedarica

Scenografija: Aleksandar Denić

Kostimografija: Maja Mirković

Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović

Dizajn svetla: Dejan Draganov

Majstor svetla: Branko Radinović Protić

Majstor zvuka: Krešo Horvatić

Igraju:

Gospodin R: Boris Isaković

Gospođa R: Nataša Tapušković

Šef: Branko Cvejić

Hana: Dubravka Kovjanić

Kolega 1: Milan Marić

Kolega 2: Bojan Dimitrijević

Komšinica: Jelena Stupljanin

Baka R: Vesna Čipčić

Deda R: Feđa Stojanović

Amadeus, sin: Pavle Korać

Saradnik: Rade Stojiljković

REČ SELEKTORA

Gospodin R. ima svoje ambicije, svoje brige i sećanja koja gaji. Dobrog je zdravlja i zdravog ljubavnog života. Međutim, jednog lepog dana, Gospodin R iznenada…. Zašto Gospodin R. poludi? I zašto ga mi, koji ne živimo u Zapadnoj Nemačkoj početkom sedamdesetih godina prošlog veka, tako dobro razumemo? Mali čovek u čeljusti velikog sistema i medijski posredovane stvarnosti u kojoj je stalna trka za napretkom nešto poput kategoričkog imperativa. Predstava izuzetnih glumačkih dostignuća.

O PREDSTAVI

Gospodin R. živi u Zapadnoj Nemačkoj početkom sedamdesetih godina. Ima porodicu koju voli, posao do kog mu je stalo, svoj stan i svoj televizor koji često gleda. Na televiziji svakodnevno sluša vesti o velikim uspesima i ohrabrujuće reči političara. Njegov dom posećuju prijatelji i rodbina. Gospodin R. ima ambicije koje gaji, brige koje ga tište i uspomene koje neguje. Ima dobro zdravlje i ispunjen ljubavni život. Jednoga dana, međutim, gospodin R. iznenada… Zašto je poludeo gospodin R? I zašto ga mi, koji ne živimo u Zapadnoj Nemačkoj početkom sedamdesetih, tako dobro razumemo?

Film Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera Zašto je poludeo gospodin R… (Warum lauft Herr R. Amok?), snimljen je 1969. godine. Pored ostalih nagrada, osvojio je Zlatnog medveda na Filmskom festivalu u Berlinu.

O REDITELJU

BOBO JELČIĆ je diplomirao režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Režirao je u svim većim pozorištima u Hrvatskoj: S druge strane, Galeb, Izlog (ZKM); Allons enfants (Dubrovačke ljetne igre); Tihi obrt (ADU); Ko rukom odneseno (Kultura promjene); Na kraju tjedna (HNK Zagreb); Govori glasnije (Satirično kazalište Kerempuh). Režirao je i u pozorištima u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru. Profesor je glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

O POZORIŠTU

Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) osnovano u Beogradu 1947, oduvek je bilo jedno od najvažnijih i najreprezentativnijih dramskih teatara u bivšoj Jugoslaviji. Od osnivanja ove kuće njeni su radni principi ostali nedirnuti: angažovani su najbolji glumci i najbolji reditelji na predstavama po klasičnim i savremenim delima, kako domaćih tako i stranih autora. Akcenat je na novom čitanju poznatih drama i na inscenaciji smelih novih drama koje se bave aktuelnim temama. JDP gostuje u Evropi, zemljama bivše Jugoslavije, kao i u drugim krajevima sveta.

Od 2006., JDP je član prestižne Unije teatara Evrope (Union des Théâtres de l’Europe), najuglednije pozorišne zajednice, osnovane 1990 godine.

Foto: Maja Medić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.