KAD NA SUNČANI BREG PADNE KIŠA

Društvo Grad

Nije prvi put pala kiša. I nisu podrumi u kućama u elitnom kragujevačkom naselju Sunčani breg prvi put poplavljeni, a put neprohodan. Ali je ovog puta doteralo „cara do duvara“. Jer žitelji ulica Radeta Milosavljevića i Sunčanog brega sve su probali. Jednom, čak, i da oteraju poreznike. Jer svaka od kuća u ovim ulicama je pravljena uz građevinsku dozvolu, svi porezi državi redovno se plaćaju, ali njihov dinar nikako da stigne do njihovih kuća i ulica u kojima žive gotovo deceniju.

Kragujevačko „Dedinje“

Od prošle godine problemi postaju i veći i vidljiviji. Jer uz ulicu, koja nema kišnu kanalizaciju, ali ima makadam, grade se dve stambene zgrade. Na prvi pogled – jako lepe.

Aleksandar Milosavljević: Sve smo probali

„Sve smo probali i na kraju, kad nisam više znao šta ću – blokirao sam građevinsku dozvolu“, priča Aleksandar Milosavljević.

  • Ova infrastruktura ne može da „podrži“ ni nas koji ovde živimo, a nekmoli još dve stambene zgrade. Čuju me iz grada. Zove Slavoljub Bradonjić iz mesne zajednice Sušica… Došli smo u situaciju da se grad zainteresovao, zimus su dovezli kontejner Vodovoda i kanalizacije… Obećali i smirili nas, kaže Milosavljević.

Šahta u ulici

Zgrade su izgrađene, a do žitelja ovih ulica stiže informacija da se gradonačelnik Radomir Nikolić „raspitivao da li ovi još prave probleme investitoru“.

  • A taj gradonačelnik nije sada poslao nekoga da vidi da su dva podruma čoveku puna, da je nova kuća, spremna za useljenje, sada neuseljiva… Propade nam sve, a niko nije došao da se raspita šta se dešava, kaže jedan od stanara.

Okupljeni građani insistiraju na tome da su sve obaveze prema državi izmirili, ali da za njihove ulice nikada nema novca.

Kuća spremna za useljenje, pa poplavljena

Pričaju da su „najmanje 15 puta“ sklanjali automobile sa ulica jer „sutradan počinju radovi“. Automobile su vraćali pošto, sem pomenutog kontejnera koji je postavilo preduzeće Vodovod i kanalizacija, nikakvi radovi nisu otpočeli.

Milivoje Borić u nedelju postavlja potporni zidić ispred podruma, a Gordana Senić priča da su obilazili „sve službe u gradu“:

  • Sredstva koja smo mi uložili, plaćajući uredno sve dozvole, od građevinskih do upotrebnih, kao i sve obaveze su – negde. Pisali smo prigovor Čistoći i tražili da saniraju bar ono što su upropastili. Odgovorili su nam da moraju da dobiju nalog od inspekcije. Nabacivali smo „grebani“ asfalt, sve smo sami finansirali.

Milivoje Borić: postavlja „branu“ ispred ulaza

Građani u ovom naselju smatraju da ih mesna zajednica Sušica, kojoj naselje pripada, „ignoriše“.

  • Odbornik Slavoljub Bradonjić do prošle godine nam je govorio da ne može da nam pomogne jer je opozicija. Sada je u vlasti, kao odbornik Socijaldemokratske partije Rasima Ljajića i kaže nam – kako da pljujem na svoje, priča jedan od kivnih građana.

Poljana naspram kuća

Dok žitelji naselja Sunčani breg pričaju da deca „u školu odlaze kaljava“ u jednu od rupa na ulici upada automobil. Posle kiše i nevremena u pojedinim kragujevačkim naseljima iz poplavljenih podruma i razrovanih ulica „isplivali“ su svi problemi, taloženi godinama. Građani, koji su sve probali, sada mogu da razgovaraju jedino sa novinarima.

Obilaze ih još samo novinari

 

Tagovi:

1 komentar

  1. Zgrada napravljena pa nas vise niko ne zove i pita a sa novim zgrada szltari problemi samo sad jos veci, do sada je plavilo par kuca a sada celu ulicu i skoro sve luce u ulici.. Sva voda s Deninog brda pa preko skole Sveti Sava pravo u nase podrume, jer pola naselja nema kisnu a i tu koju ima nije uradjena kako treba. Vodovod daje uslove za prikljucak za zgradu na ul Lazara Micunovica ali posto odjednom nadju cev za koju ni znalibda postojo naravno da se taj ulsov promeni i uradi na brzinu drugacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.