KAKO JE ZAUSTAVLJEN NEZAUSTAVLJIVI LIKVIDACIONI POSTUPAK?

Društvo

Uprkos činjenici da je uoči tekućeg vikenda i zvanično saopšteno da je postupak likvidacije kragujevačkog Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika (ZZZR) obustavljen, petcija sa potpisima oko 15.000 žitelja šumadijske prestonice, ipak bi trebalo da bude predata gradonačelniku Kragujevca Radomiru Nikoliću, najava je sindikalnih organizacija zaposlenih u ZZZR-u.

Bilo je predviđeno, tvrde sindikalci, da rečena peticija Nikoliću bude uručena krajem prošle nedelje, ali to tada nije  učinjeno zbog sednice  Skupštine grada, koja je održana u petak, 28. juna, kada je Agencija za privredne registre  oficijelno obavestila javnost da se postupak likidacije ZZZR – prekida.

Likvidacija  Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika (nekada Zastavina Medicina rada) obustavljena  je, kako je saopšteno, na osnovu žalbe direktora te ustanove  dr Antonia Dimitrovskog  koji je danima pre  toga ćutao dok su nadležni u kragujevačkoj gradskoj upravi tvrdili da je taj postupak, shodno važećim zakonskim propisima koji regulišu tu delatnost  – “nezaustavljiv”, te da će ZZZR, zajedno sa većinom zaposlenih,  da bude pripojen kragujevačkom Domu zdravlja. Posle burne reakcije zaposlenih u ZZZR-a, ali i šumadijske javnosti,  i dalje  se zvanično tvrdilo da je postupak likvidacije te ustanove “nezaustavljiv”, zbog čega je, kako su navodili u kragujevačkoj gradskoj upravi,  Ministarstvu zdravlja dostavljena inicijativa za formiranje nove  zdravstvene ustanove tog tipa. U međuvremenu je nezaustavljivi postupak likvidacije ZZZR-a, ipak postao zaustavljiv, i ta zdravstvena ustanova će nastaviti da radi i funkcioniše  kao da se  u protekle dve sedmice sa njom i oko nje ništa nije dešavalo.

  • Ništa se neće promeniti u  Medicini rada i  35.000 korisnika te zdravstvene ustanove i dalje će se lečiti na tom mestu. U  julu ćemo uraditi rebalans budžeta za ovu godinu i odvojićemo 100 miliona dinara kako bismo zatvorili sve obaveze Medicine rada i time završili našu misiju, jer je grad Kragujevac osnivačka prava nad ovom ustanovom preuzeo (prošle godine – prim. Z.R.) da bi je spasio, a ne likvidirao. Posledica procesa likvidacije, koji je bio pokrenut, je neodgovorno funkcionisanje u Medicini rada u prethodnom periodu, rekao je Nikolić, koji  je ovim povodom ćutao do druge polovine juna, kad je iz sindikalnih krugova procurila informacija da je još krajem maja pokrenut postupak likvidacije ZZZR-a.

Podsetimo da je Agencija za privredne registre postupak  likvidacije Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika 29. maja pokrenula  zbog toga što ranije poslovodstvo te ustanove tri godine zaredom, od 2015. do 2017., nije APR-u podnosilo finansijske izveštaje o poslovanju, dok je aktuelni direktor ZZZR-a dr Antonio  Dimitrovski, zvani  Toni,ili Tončika,kako mu tepa gradonačelnik Nikolić, imao 90 dana da ispravi propust svojih prethodnika, ali to nije učinio. Zašto, ostala je misterija i nakon obustavljanja likvidacvije ZZZR-a.

Nikakvog odgovora nema ni na još uvek prisutnu dilemu u javnosti, zbog čega su poslovodstvo ZZZR-a i kragujevačka gradska uprava gotovo, ukoliko su, kako sada tvrde, želeli da spasu tu ustanovu od stečaja i gašenja,  gotovo tri sedmice pokušavali da sakriju od javnosti da je u toku likvidacija Zavoda za zdrsvatvenu zašitu radnika, najznačajnije i najopremljenije zdravstvene ustanove tog  tipa u  Srbiji i šire, koja je formirana još pre šest decenija, i u kojoj se leči oko 35.000 Kragujevčana.

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.