KIJOV I KRAGUJEVAC OBELEŽILI 15 GODINA SARADNJE

Društvo Grad

Svečanoj proslavi Dana Republike odnosno 100 godina nezavisnosti Republike Čehoslovačke, koja je organizovana u Kijovu, prisustvovala je tročlna delegacija Kragujevca, koju su činili Miroslav Petrašinović predsednik Skupštine grada, Ivica Momčilović zamenik gradonačelnika i Nikola Urošević pomoćnik gradonačelnika za unapređenje i razvoj sporta. To je ujedno bila i prilika da se uručenjem priznanja nagrade oni koji su učestvovali u osnivanju i razvoju saradnje između Kijova i Kragujevca.

Na prijemu koji je tim povodom za delegaciju Kragujevca priredio gradonačelnik Kijova František Lukl sa saradnicima, bilo je reči ne samo o saradnji i prijateljstvu naša dva grada, o dobrim i prijateljskim odnosima srpskog i češkog naroda, o političkoj situaciji, već i o projektu izgradnje dva identična multifunkcionalna igrališta u Kijovu i Kragujevcu. Time će, podsetio je Miroslav Petrašinović, biti obeleženo 15 godina od osnivanja Kancelarije Južnomoravske regije u Kragujevcu 2003. godine i prvog zajedničkog kampa srpske i češke dece u Hutisko – Solanecu. Igralište u Češkoj biće izgrađeno u okviru tog sportskog kompleksa, a drugo u kragujevačkom naselju Bubanj. Vrednost investicije za oba igrališta je oko 400 000 evra, a izgradnja će biti finansirana iz posebnih fondova koje češka Vlada ima, pod pokroviteljstvom predsednika Češke Republike Miloša Zemana. Značajnu podršku u realizaciji projekta pruža i Južnomoravska regija.

Delegacija grada Kragujevca, tokom boravka u Češkoj, posetila je kamp u Hutisko – Solanecu, gde trenutno o trošku Gradske organizacije Crvenog krsta Kragujevac boravi 40 mališana iz socijalno ugroženih porodica. Tom prilikom, uručena su priznanja najzaslužnijima za osnivanje zajedničkog kampa česko – srpske dece, a time i početak saradnje naša dva grada – Nevenki Bogdanović sekretaru GO Crvenog krsta, dr Ljubiši Milojeviću podpredsedniku GO Crvenog krsta i košarkašu Vladimiru Paunoviću iz Kragujevca.

Tročlana delegacija iz Kragujevca prisustvovala je i svečanom otvaranju međunarodnog Yubasket kampa koji je namenjen unapređenju individualnih veština pod vođstvom iskusnih trenera. Kamp je ove godine okupio 250 – oro dece iz Češke, Slovačke i Kragujevca, čiji je boravak u kampu finansijski podržala Gradska uprava.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.