Ko je samoinicijativno posekao lipe u Staroj Koloniji? – Protest građana iz Ulice Đenerala Terzibašića

Društvo Grad Istraživanje

Kako javlja čitateljka „Glasa Šumadije” u jednoj od najstarijih ulica grada, Đenerala Terzibašića, u naselju Stara radnička kolonija, juče (četvrtak, 4. mart) je „osakaćen” drvored višedecenijskih lipa.

– Nepoznati izvodjači radova su grubo i nestručno orezali lipe i granje ostavili nasred ulice, a sve to kako bi mogli da prolaze kamioni privatnog investitora Trnava DOO koji pravi zgradu i benzinsku pumpu u toj ulici, piše ona.

Građani su se odmah, jošjuče, obratili gradskom preduzeću JKP „Šumadija”, ali im je rečeno da ovo preduzeće nije obavljalo nikakve radove, niti je dalo dozvolu bilo kome da orezuje lipe.

Na njihov jučerašnji mejl, jutros im je odgovorio Dejan Vasiljević, rukovodilac Sektora „Zelenila” pri JKP „Šumadija” Kragujevac, odgovorivši da je to urađeno bez njihovog znanja, angažovanja i saglasnosti:

„Poštovanje, Sektor zelenilo nije obavljao nikavu seču lipa na pomenutoj lokaciji. Srdačan pozdrav.”, stoji u mejlu koji su rano jutros dobili građani Stare kolonije reagujući na seču lipa u svojoj ulici Đenerala Terzibašića (nekada Vladimira Nazora).

Građani ove ulice i naselja tvrde da je prethodnih meseci na isti način uništena stara turska kaldrma, a ulica nasuta šutom, iako nadležni nikada nisu izdali dozvolu za obavljanje takvih radova. Oni postavljaju pitanje može li neko od nadležnih da stane na put ovoj bahatosti i samovolji ili svako u ovom gradu može da radi šta i kako hoće? Očigledno da – da.

I(zi)ritirani jučerašnjim sečenjem lipa podneli su i prijavu Komunalnoj policiji u kojoj su doslovce naveli: „Dana 4. marta 2021. godine u ulici Đenerala Terzibašića od br 2 do br 10 devastiran je drvored višedecenijskih lipa od strane nepoznate privatne firme, a za račun privatnog investitora ’Trnava’ DOO koji izvodi građevinske radove u toj ulici.”, prijavili su oni.

Zbog uništenog drvoreda, ostavljenog otpada na ulici, razrovane kaldrme…, oni u svojoj prijavi (ali i obraćanju kragujevačkoj javnosti) zahtevaju da se odgovorni kazne i dovedu  ulicu Đenerala Terzibašića u stanje u kojem su je „počinioci” zatekli pre početka radova.

Posle obraćanja lokalnim medijima oni čekaju reakciju (i sankcije) od strane nadležnih i lokalnih vlasti.

Tagovi:

9 komentara

 1. Sramota! Pa, kakve vajde sada od sankcija i bilo čijeg „oglašavanja“ . Ovo je nemerljiva šteta, mala je uteha nečija odgovornost. Samo mi nije jasno, kako je “ neko “ mogao da seče , a da niko od nadležnih ne zna,a da se ništa i ne preduzme da se sve to spreči.Sumnjam da baš niko nije znao i to aminovao. Svakako da ovde ima posla za državne i gradske organe, ali kakva vajda. Žao mi je što gradjani nisu više zagalamili i branili drvored, kaldrmu, da dodju i mediji, da se vidi ko to seče i zbog čega, ima li dozvolu za takav „pokolj“ stoletnih lipa… E, zbog ovoga više volim Zapad,, pa nek me zovu domaći izdajnik. Tamo se, bre, zna red!!!

 2. Kako su mogli? Lako. Došli ujutru, okupirali ulicu i na prepad…Kako su mogli da sruše zgradu Tržnice, kako su mogli da okupiraju zelene površine Aerodroma, kako su mogli sve…Lako, pored većine „gradjana“ Kragujevca kojima ni pet generacija da se ovde rodi ne pomaže da dobiju zvanje Kragujevčanin.

  1. Ma, da, vi Kolonci ste stvarno oplemenili ovaj grad. Decenijama ste živeli kao u favelama, a vam sada sve smeta. Naravno, ne slažem se sa sečom drveća, ali ste dosadili sa potenciranjem porekla u svim prilikama. Šta ste vi, petogeneracijski Kragujevčani, Kolonci, uradili da sprečite unistavanje grada ? Kolonac vam je bio gradonačelnik, koja je vajda od njega ? Sto tada niste reagovali ? Što njega niste optuzili da devastira grad ? On licno je uništio boriće ispred Zelengore, ali se niste čuli. Zato, psssttt..

   1. Jel se kod vas naprednjaka to ludilo mozga postiže nekom vrstom vakcinisanja ili vas podvrgavaju nekim posebnim tretmanima? Vama nije u srcu Kragujevac već mržnja prema Verku i svakom ko je na bilo koji način sa njim povezan. Pa i prema Koloncima. Ipak razumem vas jer sigurno nije lako živeti u stalnoj zlobi i mržnji. Neka vam je Bog u pomoći.

    1. Nisam naprednjak ali dojadiste brate više sa tim “ kolonac sam tim se dičim“…a šta sam rekao.sto nije tačno.? Jel posekao Verko drvece ispred Zelengore ? Jeste..sta ste uradili vi kolonci da ga sprecite da uništava grad ?.Nista..ovaj nije zlato ali je za Čileta amater u lopovluku i bshaćenju…

 3. Ne samo da su prethodno (ne)stručno posečene grane, nego danas (14.03.2021.godine), više i nema drvoreda??? Ove godine, lipe neće „cvati“, ali će zato „biznismen“ i oni koji su to dozvolili, biti više nego zadovoljni. Možemo očekivati izgovor, kako je neka bolest napala lipe stare više decenija. Bolest-da, ali u vidu korupcije, bahatosti, halapljivosti, neumerenosti… SRAMOTA!

 4. Koliko se vidi na ovoj fotografiji, izvršena je sanitarna i rezidba protiv starenja, drveće nije posečeno, i brzo će se zanoviti ( ako je ovo tačna fotografija) Ne lupetajte gluposti i ne pričajte o onome o čemu pojma nemate. Bolje sakupite smeće koje bacate svuda.

 5. Tatjana, prvo su realizovali nestručno orezivanje (do 4.marta), a onda i seču celog drvoreda (12.-14.marta) i to do ograde gradilišta, sa leve strane ulice Đenerala Terzibašića. Prošetaj, pa se sama uveri da li „lupamo glupost i da nemamo pojma“!!! A kako „lipe cvatu“ možeš samo da zamisliš u pesmi „Bijelog dugmeta“. SRAMOTA!!!!

 6. Жалосно. Код нас је сеча дрвећа свуда масовна појава а треба је најстрожије кажњавати ако је спроведена незаконито и без дебелог разлога. Не само у граду већ је горе по селима где се без икакве контроле сече и краде да је то за сваку осуду. Ако се не покрену људи да сами штите околину остаће само ледине.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.