KONCERT PIJANISTE NEBOJŠE MAKSIMOVIĆA

Društvo Grad Kultura

Na sledećem koncertu sezone Convivium Musicum ’19, koji će se održati u četvrtak, 25. aprila, kragujevačka publika će imati priliku da čuje istaknutog domaćeg pijanistu Nebojšu Maksimovića.

Klavir je izbor Nebojše Maksimovića još od njegove druge godine života. Već kao četvorogodišnjak počinje svoje muzičko obrazovanje u rodnom Beogradu. Osim što je magistrirao na dve akademije – Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i Akademiji „Santa Čečilija“ u Rimu, odbranio je i prvi umetnički doktorat na FMU u Beogradu i samim tim postao prvi doktor umetnosti u našoj zemlji. Usavršavao se kod renomiranih svetskih pedagoga, a nosilac je i velikog broja domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada. Bogata izvođačka karijera broji više stotina solističkih koncerata u najznačajnijim koncertnim prostorima u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Italiji i Grčkoj. Njegov snimak sa solističkog koncerta u velikoj sali Kolarčeve zadužbine je postao Hit godine na „Top listi klasične muzike Radio Beograda 2“ za 2012. godinu i Hit nedelje u 2014. godini sa rekordnim brojem glasova u toj emisij. Osim aktivne izvođačke delatnosti, bavi se i pedagoškim radom kao vanredni profesor na FMU u Begradu.

Na programu koncerta su sledeća dela:

Robert Šuman:
Arabeska, Op. 18, C-dur
Simfonijske etide, Op. 13

Franc List:
Paganini etida br. 3, gis mol (La Campanela)
Sivi oblaci
Zaboravljeni valcer br. 1
Na izvoru (iz ciklusa Godine hodočašća, Švajcarska)
Paganini etida br. 5, E-dur (ar. Vladimir Horovic)
Paganini etida br. 2, Es-dur (ar. Vladimir Horovic)
Uteha br. 3, Des-dur
Legenda br. 2 (ar. Vladimir Horovic)

Izuzetno umeće i poseban virtuozitet koji odlikuju pijanistu Nebojšu Maksimovića, uz interesantan program koji će izvoditi ovom prilikom, garantuju da će kragujevačka publika koja nam se pridruži 25. aprila, zaista uživati u ovom muzićkom događaju. Koncert se održava u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, početak je od 20 časova, a ulaz je slobodan. Realizaciju su podržali Grad Kragujevac, kao i Filološko-umetnički fakultet, Muzička škola „dr Miloje Milojević“, Muzički centar Kragujevac i ostali prijatelji manifestacije.

Izvor: Udruženje građana „CONVIVIUM MUSICUM“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.