Korona skratila kragujevački budžet za 20 odsto

Doba korone Grad

Skupština grada Kragujevca usvojila je rebalans budžeta za 2020. godinu koji je smanjen za 1,7 milijardi dinara ili oko 20 odsto, a razlozi su vezani za posledice epidemije korona virusa.

Rebalansirani budžet grada Kragujeva iznosi 8,2 milijarde dinara umesto 9,9 milijardi dinara.

  • Rebalans budžeta je, samo u jednoj rečenici, uskladjivanje visokih planova sa kojima smo ušli na početku godine sa onim što je u ovim okolnostima postalo naša realnost, rekao je na sednici član Gradskog veća za finansije Nenad Stanišić.

On je rekao da se epidemiološka situacija odrazila na pad potrošnje i investiranja.

Smanjeni su planirani prihodi u gradskoj kasi, a najviše od prodaje zemljišta.

Stanišić je rekao da se „ambiciozno“ planirani prihodi od prodaje imovine od 3,7 milijardi dinara rebalansom smanjuju za 60 odsto, na 1,5 milijardi dinara.

Zbog mera Vlade i odlaganja plaćanja poreza na zarade, ovi prihodi se umanjuju za 150 miliona dinara.

  • Razlog za rebalans je i izvršenje budžeta grada Kragujevca koji je zaključno sa prvih devet meseci ove godine na nivou 50 procenata, rekao je Stanišić.

Kazao je da, s druge strane, zbog povećanog poreskog obuhvata neće biti pada prihoda od poreza na imovinu.

Rashodi se rebalansom smanjuju za oko 600 miliona, a ukupne subvencije preduzećima i ustanovama su smanjene sa 1,2 milijarde na 825 miliona dinara.

U vanparlamentarnoj opozicionoj Stranci slobode i pravde u Kragujevcu su danas ocenili da je rebalans tehnički dobro uradjen ali nerealan i da će realizacija prihoda biti manja za skoro milijardu dinara.

Podsetili su i da je usvojeni budžet za 2020. godinu bio nerealan i u funkciji predizborne kampanje, a imao je za cilj da pokaže lažnu sliku u gradskoj kasi.

Tagovi:

1 komentar

  1. A zašto pričamo o vanparlamentarnoj opoziciji? Šta su ondu Verkovi i Slađanovi odbornici? Da li su samo opozicioni dekor ili su prava opozicija? To je pravo pitanje. Obzirom da su i jedan i drugi „izvisili“ kod naprednjaka biće da su neka vrsta vlasti u pokušaju. Milana namerno ne pominjem jer me on, u političkom smislu, podseća na lika iz filma Dr. Džekil i mr. Hajd. Eto to bi bila ta naša lokalna parlamentarna „opozicija“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.