BBC NEWS NA SRPSKOM

Korona virus: Jedan pacijent preminuo u Srbiji, vojvotkinja Kejt Midlton u samoizolaciji, premijer Luksemburga u bolnici

BBC News na srpskom
Duchess of Cambridge at Wimbledon on 2 July 2021

Reuters

Delta soj virusa korona koji je, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) najzarazniji do sada, zabrinjava države širom sveta, a iz Kenstongtonske palate je saopšteno da je vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton u samoizolaciji pošto je bila u kontaktu s osobom kod koje je kasnije utvrđeno da je pozitivna na Kovid-19.

Za to vreme, kraljica Elizabeta je odlikovala Džordžovim krstom zaposlene u Nacionalnoj zdravstvenoj službi povodom 73 godine postojanja ove institucije, ali i naporima u borbi protiv pandemije.

Ovaj orden je ustanovio kralj Džordž Šesti 1940. godine, a dodeljuje se za „dela najvećeg junaštva ili najveće hrabrosti u okolnostima ekstremne opasnosti“.

Stručnjaci u Indoneziji traže da se medicinskim radnicima obezbedi treća doza kineske vakcine Sinovak jer se veliki broj njih razboljeva i umire dok bolnice ostaju bez zaliha kiseonika za pacijente.

Premijer Luksemburga Ksavijer Betel primljen je u bolnicu zbog Kovida-19, a krajem juna je test pokazao da je pozitivan.

Betel će ostaće u bolnici pod nadzorom 24 sata, izvestili su lokalni mediji.

Prvu dozu vakcine AstraZeneka dobio je u maju.

U Rusiji, treći dan zaredom, broj dnevno novozaraženih premašuje 24.000, a grupa od oko 140 ruskih turista zarobljena je u karantinu na Kubi.

Jedna Ruskinja je na Instagramu napisala: „Negostoljubiva Kuba! Rusi, dobro razmislite pre nego što odlučite da krenete na Kubu“.

U svetu je do sada zaraženo više od 183 miliona ljudi, a preminulo više od 3,96 miliona.

Data je 3,1 milijarda doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Simptomi Delta soja

BBC
Simptomi Delta soja

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminula jedna osoba, a registrovano je još 110 novih slučajeva zaraze.

Od početka pandemije umrlo je 7.059 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

Međutim, koliko je taj broj precizan nije jasno, s obzirom na to da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da je do kraja 2020. godine broj preminulih bio tri puta veći od zvanično saopštavanog – dok su brojevi na zvaničnom sajtu vlade ostali isti.

U bolnicama je 281, a na respiratorima je 11 pacijenata.

U poslednja 24 sata testiran je 7.881 uzorak.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 716.983 slučajeva zaraze.

Trenutna epidemiološka situacija u Srbiji jako dobra i to treba iskoristiti za vakcinaciju kako bi bili spremni na brzo širenje Delta soja virusa koji se ovde tek pojavio, poručio je direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša.

„To što se pojavio delta soj ne znači da će se pogoršanje dogoditi odmah, ali svakako situacija može da se pogorša u julu, avgustu“, dodao je on.

Dok su pojedini stručnjaci zabrinuti zbog održavanja muzičkog festivala Egzit u Novom Sadu od 8. do 11. jula, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević uverava da na Petrovaradinsku tvrđavu niko neće moći da uđe bez dokaza o vakcinaciji ili negativnog testa.

„Egzit je bezbedniji od svake svadbe u Srbiji. Na svadbama imate par stotina ljudi, bez evidencije da li su vakcinisani ili negativni na Kovid-19″, rekao je Vučević.

On kaže da u Novi Sad dolazi publika koja ima dokaz da je negativna na koronu, da je testiranje besplatno za državljane Srbije koji nisu vakcinisani i za državljane tri susedne zemlje, ali da je po evidenciji Egzita više od 70 odsto publike koja dolaze vakcinisano.

„Rekao bih da je Egzit najbezbedniji festival u Srbiji.

„Brzi test za posetioce Egzita će biti na Novosadskom sajmu – ako su negativni idu da menjaju kartu za narukvicu“, dodaje on.

Organizatori festivala saopštili su da na Egzit niko neće moći da uđe bez dokaza da ne nosi zarazu, bez obzira da li ima kartu.

Ulaz na Petrovaradinsku tvrđavu od 8. do 11. jula biće ograničen na one koji ili poseduju Digitalni zeleni sertifikat, što znači da su vakcinisani ili preležali kovid 19, ili na one koji imaju negativan brzi antigenski ili PCR test, naveli su.

Obezbeđeni su besplatni brzi testovi u Novom Sadu.


Aplikacija za pomoć pacijentima koji boluju od post-kovid sindroma

Uskoro će u Srbiji biti dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom, najavljeno je iz Ministarstva zdravlja.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog Kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.

Vakcine

BBC

Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation


Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali Kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.


Ukratko iz sveta:

 • Kraljica Elizabeta odlikovala Džordžovim krstom zaposlene u Nacionalnoj službi zdravstvenoj službi
 • Kejt Midlton u samoizolaciji, posle kontakta sa osobom koja je zaražena korona virusom
 • U Indoneziji svakodnevno raste broj novozaraženih, bolnice ostaju bez kiseonika
 • Broj preminulih od posledica korona virusa u Indiji premašio 400.000, što je treće mesto u svetu posle Amerike i Brazila
 • U Rusiji treći dan zaredom više od 24.000 novih slučajeva zaraze
 • Čuveni ruski filmski reditelj Vladimir Mešnov, autor ostvarenja „Moskva suzama ne veruje“ za koji je nagrađen Oskarom, preminuo u 81. godini od posledica korona virusa
 • Premijer Luksemburga Ksavijer Betel u bolnici zbogzaražavanja korona virusom, vakcinisan je u maju AstraZenekom
 • Vlasti u Ugandi prete zatvorom svima koji ne poštuju antikovid mere
 • U svetu je do sada zaraženo više od 183 miliona ljudi, a preminulo više od 3,96 miliona. Data je 3,1 milijarda doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

grafika

BBC

Kakva je situacija u regionu?

Do sada je umrlo 9.667 ljudi, a oporavilo se 183.663 ljudi

 • Hrvatska – 360.246 potvrđen slučaj

Do sada je preminulo 8.219 ljudi, a oporavilo se 351.528

 • Slovenija – 257.429 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 4.420 ljudi, a oporavilo se 252.584 pacijenata

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 5.486 ljudi, a oporavilo se 150.072

Preminulo je 1.615 ljudi, a oporavilo se 98.424 pacijenata

 • Kosovo – 108.009 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 2.262 ljudi, a oporavilo se 105.014

Kako je u svetu?

U Velikoj Britaniji pripremaju se za gotovo poptuno ukidanje dosadašnjih restriktivnih mera, počev od 19. jula.

Jedna od novih odluka biće i da ljudi odlučuju da li će da nose maske ili ne, što je izazvalo protest Sindikata zaposlenih u javnom prevozu.

Ministar zdravlja Velike Britanije Sadžid Džavid rekao je da razume argumente da je neophodno popustiti epidemiolške mere zbog zdravlja nacije.

Iako su mere koje je vlada preuzela spasile nebrojano života, pravila su u isto vreme dovela do porasta nasilja u porodici i imale izuzetno loš uticaj na mentalno zdravlje, rekao je Džavid.

Dodaje da je potrebno da naučimo da živimo sa kovidom, ali i on ističe da će „broj slučajeva rasti eksponencijalno“.

Kraljica je odlikovala Džordžovim krstom zaposlene u Nacionalnoj zdravstvenoj službi povodom 73 godina trajanja te institucije.

U poruci, Kraljica je napisala da zaposleni u zdravstvu rade sa „sa hrabrošću, saosećanjem i posvećenošću“ više od 70 godina.

Džordžov krst je dodeljuje za „dela najvećeg junaštva i hrabrosti u okolnostima velike opasnosti“.

Vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton moraće da provede 10 dana u izolaciji, jer je ustanovljeno da je bila u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na korona virus.

Iz Kensington palate kažu da je vojvotkinja nema nikakvih simptoma, ali da prema vladinim smernicama mora da provede određeno vreme u izolaciji.

Stručnjaci u Indoneziji traže da zdravstveni radnici dobiju treću dozu vakcine Sinovak, jer se veliki broj lekara i medicinskih sestara razboljeva i umire.

Patients in a hospital

Getty Images
Veliki nedostatak kiseonika u Indoneziji

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je Delta soj, koji se prvo pojavio u Indiji, „najzarazniji od svih dosadašnjih varijanti korona virusa“.

U maju su i susedne zemlje beležile porast slučajeva Nepal, Pakistan i Šri Lanka, a nepalski zdravstveni sistem najteže je pogođen.

Broj zaraženih raste i u Avganistanu, Bangladešu, Indoneziji, Tajlandu i Mongoliji.

U školama bi trebalo raditi PCR ili antigenske testove kako bi se izbeglo vraćanje na onlajn nastavu u slučaju novog talasa epidemije, preporučio je evropski ogranak Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

„Letnji meseci pružaju priliku vladama da uvedu paket mera koje će doprineti smanjivanju stope zaraze i izbegavanju zatvaranja škola“, naveo je direktor evropskog ogranka SZO Hans Kluge.

U zajedničkom saopštenju sa Uneskom i Unicefom ocenjuje se da je zatvaranje škola „negativno uticalo na obrazovanje i socijalnu i mentalnu dobrobit dece i mladih“.

„Ne možemo da dozvolimo da deci budu uskraćeni obrazovanje i razvoj zbog pandemije“, poručio je Kluge.

SZO smatra da zatvaranje škola treba da bude krajnja mera i to samo u slučaju „eksplozije broja zaraženih ili ako širenje zaraze ne može da se kontroliše nekom drugom merom“.

Ta institucija UN juče je upozorila da se u Evropi povećava broj novozaraženih korona virusom i to delta sojem koji je zarazniji.

People take part in a protest calling for the impeachment of Brazil's President Jair Bolsonaro in Rio de Janeiro, Brazil, July 3, 2021

Reuters
Protesti u Rio de Ženeiru

Desetine hiljada ljudi izašlo je ulice širom Brazila u znak protesta protiv vlade predsednika Žaira Bolsonara i načina na koji su nadležni upravljali pandemijom.

Protesti su izazvani nedavnim navodima o korupciji u postupku nabavke vakcina.

U Brazilu je prošlog meseca broj smrti povezanih sa Kovidom-19 premašio 500.000.

To je drugi najveći broj umrlih u jednoj zemlji, posle Amerike.

Broj smrti koje se dovode u vezu sa korona virusom u Indiji premašio je 400.000, zbog čega vlasti pokušavaju da ubrzaju vakcinaciju.

Stručnjaci upozoravaju da je pravi broj preminulih verovatno veći, ali da nisu službeno zavedeni.

Indija je treća na svetu posle Amerike i Brazila koja je zabeležila više od 400.000 smrtnih slučajeva.

Po broju zaraženih je na drugom mestu sa više od 30 miliona slučajeva, više ima samo Amerika.

A nurse prepares a dose of the Pfizer vaccine

Getty Images

Američka farmaceutska grupa Džonson i Džonson saopštila je da jedna doza te vakcine efikasna i protiv Delta soja virusa, sa imunološkim odgovorom koji može da traje najmanje osam meseci.

Prema studiji koju je sprovela farmaceutska grupa na maloj grupi od osam osoba vakcinisanih njenom vakcinom, antitela i ćelije njihovog imunološkog sistema neutralisali su Delta soj virusa.

Druga studija na 20 vakcinisanih pacijenata iz Medicinskog centra Bet Izrael u Bostonu dala je iste rezultate.

Podaci tih studija su pre objavljivanja postavljeni na platformi BioRkiv na kojoj naučnici mogu da stave rad pre eventualnog objavljivanja u naučnom časopisu.

„Verujemo da naša vakcina pruža dugotrajnu zaštitu od kovid-19 i omogućava neutralizaciju Delta soja“, naveo je u saopštenju Pol Stofels, naučni direktor kompanije Džonson i Džonson.

Podaci tokom osam meseci pokazuju da vakcina protiv korona virusa, koja se daje u jednoj dozi, „proizvodi snažan neutrališući odgovor antitela koji se ne smanjuje, već tokom vremena primećujemo poboljšanje“, rekao je Matai Mamen, zadužen za istraživanja i razvoj u kompaniji.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC NEWS NA SRPSKOM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.