BBC NEWS NA SRPSKOM

Korona virus, Srbija i Rusija: „Vakcina ture“ – kako se Rusi vakcinišu u Srbiji, koja je procedura i koliko ih stiže

BBC News na srpskom
Vakcinacija na Beogradskom sajmu

Reuters
Srbija je popularna destinacija za „vakcina ture“ iz Rusije zbog velikog izbora vakcina protiv Kovida

Ilja Barabanov, novinar BBC ruskog servisa, stigao je sa suprugom u Beograd početkom septembra kako bi primio treću dozu vakcine protiv korona virusa.

Želeo je, kaže, da primi Fajzerovu vakcinu koja bi mu omogućila da nesmetano putuje po Evropi i drugim zemljama, pošto ruske nisu odobrile ni Svetska zdravstvena organizacija, ni nadležne agencije Evrope unije i Sjedinjenih Američkih država.

Po povratku u Rusiju, Barabanov je na nalozima na društvenim mrežama objavio da se vakcinisao u Beogradu, a potom je, kaže, dobijao sve više pitanja sunarodnika koji su se interesovali pod kojim uslovima mogu i oni da to učine.

Da je interesovanje ruskih državljana za vakcina ture do Srbije sve veće potvrđuju i iz turističke agencije Ruski ekspres u pisanoj izjavi za BBC na srpskom.

Odlučuju se za Srbiju zbog velikog izbora besplatnih vakcina i činjenice da vlasnicima ruskih pasoša nije potrebna viza kako bi ušli u zemlju, dodaju iz agencije.

Za sada se ne zna koliko se ruskih državljana do sada vakcinisalo u Beogradu.

Iz Instituta za javno zdravlje dr Milan Jovanović Batut u Beogradu nisu odgovorili na pitanja o broju vakcinisanih ruskih državljana u Srbiji do trenutka objavljivanja teksta.

Iz Ambasade Rusije u Srbiji za BBC na srpskom su naveli da se Rusija ,,zalaže za uzajamnu registraciju svih vakcina koje su odobrile nacionalne nadzorne strukture, u interesu što bržeg ukidanja ograničenja na međunarodna putovanja radi razvoja međuljudskih kontakata i podsticanja ekonomskog obnavljanja i napretka“.

Vakcinisanje stranih državljana obavlja se svakog petka, subote i nedelje na Beogradskom sajmu od 8 do 15.30 časova, kao i u hotelu „Stara Planina“ – Ambulanta 3C Knjaževac od 9.30 do 13.30.

Prijavu za vakcinaciju vrše domaće agencije ili ugostiteljski objekti u kojima borave turisti, a evidentirani su u sistemu e-Turista.

эlektronnый kovid-sertfikat na fone flaga ES

Getty Images

U Beograd po treću dozu

Ukupno 502.217 ljudi u Srbiji do 26. septembra primilo je treću dozu vakcine, pokazuju zvanični podaci.

Ukupno je 158.773 stranih državljana koji nisu rezidenti Srbije primilo prvu dozu vakcine u ovoj zemlji, drugu je dobilo njih 141.518, dok je trećom dozom vakcinisano 1.567 stranaca, pokazuju zvanični podaci sa vladinog sajta za vakcinaciju koji su ažurirani 26. septembra.

Među njima je i Ilja Barabanov, novinar BBC-ja iz Rusije koji je sa suprugom 10. septembra u Hali 11 Beogradskog sajma primio treću dozu.

Prethodno je u julu primio dve doze Kovivak vakcine u Rusiji, supruga je dobila Sputnjik vakcinu, a oboje su odlučili da se vakcinišu trećom dozom Fajzer cepiva.

Barabanov je za ovu mogućnost saznao putem medija i krenuo put Beograda bez rezervacije preko neke od ruskih turističkih agencija.

Imao je samo rezervaciju hotela i to je, kako kaže, bilo dovoljno.

„Na recepciji hotela u kojem smo odseli su nam pomogli da se prijavimo za vakcinaciju veoma brzo“, ističe ovaj novinar.

I na punktu za vakcinaciju nije bilo komplikacija – sve se završilo za manje od sat vremena.

„Stigli smo na Sajam u petak ujutru i čekali smo 20 minuta u redu, a čitava procedura potrajala je između 40 i 50 minuta.

„Morali smo da objasnimo naš slučaj doktorima – ja sam poneo i sertifikat iz Rusije na engleskom jeziku, dok je supruga imala samo na ruskom, ali smo sve brzo rešili“, objašnjava Barabanov.


Zašto ne možemo da poredimo vakcine protiv Kovida- 19
The British Broadcasting Corporation

Kako izgledaju „vakcina ture“ iz Rusije u Srbiju?

Ruske vakcine protiv korona virusa još nisu priznate u većini zemalja Evropske unije i Sjedinjenim Američkim Državama, pa sertifikat o vakcinaciji ovim cepivima putnicima ne garantuje ulaz u te zemlje.

Strane vakcine nisu registrovane i dostupne stanovništvu u Rusiji i ruski državljani koji su imunizovani u inostranstvu isključivo stranim cepivima ne smatraju se imunizovanim u ovoj zemlji, navodi se u tekstu Ane Rinde, novinarke BBC-ja na ruskom.

Mnogi ruski državljani žele ili imaju potrebu da putuju u te zemlje i počeli su da traže alternativna rešenja, a nekoliko turističkih agencija iz te zemlje je nedavno počelo da nudi „vakcina ture“ u Srbiju.

Ovakva tura može se rezervisati preko agencija Ruski ekspres, VEDI grup i BSI grup, navodi se na sajtu Asocijacije turoperatera Rusije (ATOR).

Srbija je najpopularnija destinacija za ovaj vid zdravstvenog turizma zbog velikog izbora vakcina i činjenice da ruskim državljanima nije potrebna viza za ulazak u zemlju, dodaje se.

Posle dobijanja sertifikata o vakcinaciji u Srbiji, ruski državljani moraju da konvertuju ove potvrde u evropske sertifikate kako bi nesmetano putovali u zemlje Evropske unije, piše u tekstu Ane Rinde.

Pored Srbije, Rusi kao destinaciju za ovu vrstu zdravstvenog turizma često biraju i Nemačku.

Imunizacija u najmnogoljudnijoj državi Evropske unije donosi sertifikat koji je priznat u EU, ali troškovi vakcinacije turista u ovoj zemlji su višestruko veći od onih u Srbiji, ističe se u tekstu.

Agencija Ruski ekspres nudi ture koje podrazumevaju avionski prevoz iz Moskve za Beograd letom kompanije Aeroflot, prevoz od i do aerodroma, ali i od hotela do mesta vakcinacije, smeštaj u hotelu, kao i zdravstveno osiguranje za putnike, navode iz ove agencije.

Cena varira od 54.000 rubalja (636 evra) za trodnevno putovanje i dva noćenja u hotelu, dok je za četvorodnevnu turu koja obuhvata tri noćenja potrebno izdvojiti 59.000 rubalja (695 evra).

Kako kažu, sarađuju sa oko 10 partnera u Srbiji koji ruskim turistima nude različite sadržaje, dok još dvoje naimenovanih učestuvuju u realizaciji tura za vakcinaciju.

„Klijentima preporučujemo četvorodnevni put sa tri noćenja, kako bi posle vakcinacije ostali još jednu noć u Srbiji u slučaju da se ne osećaju dobro“, ističu iz Ruskog ekspresa.

Ruski državljani moraju imati negativan PCR test pri ulasku u Srbiju koji ne sme biti stariji od 48 sati, a troškove testiranja snose putnici, dodaju iz ove agencije.

Oni koji putuju zbog vakcinacije moraju o tome obavestiti agenciju i poslati podatke iz pasoša, da bi ih agencija potom prosledila partnerima u Srbiji koji zakazuju imunizaciju, objašnjavaju iz Ruskog ekspresa.

Ukoliko je potrebno, isti je postupak i kod ture za revakcinaciju.

Pored Srbije, i Hrvatska postaje popularna destinacija za vakcinaciju ruskih državljana, tvrdi Ilja Barabanov.

Razlog je jednostavan – tamo se može naći i vakcina kompanije Džonson i Džonson koja ide u jednoj dozi, imunizovani odmah dobijaju sertifikat, dodaje ovaj novinar iz Moskve.

Iz zemlje Sputnjika u državu koja ga proizvodi – po Fajzer

Vakcina Sputnjik V, koja je proizvedena na Institutu Gamaleja u Moskvi, odobrena je za upotrebu u Rusiji u avgustu 2020. godine i prva je vakcina protiv Kovida koja je dobila ovu vrstu autorizacije u svetu.

Proizvodnja ove vakcine počela je 4. juna 2021. godine i u beogradskom Institutu za virusologiju, serume i vakcine Torlak.

Institut Gamaleja je odobrio upotrebu 550.000 doza vakcine Sputnjik koja je proizvedena u Srbiji, objavio je 1. septembra ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović na Tviter nalogu.

Ipak, ruski državljani traže alternativna rešenja pošto imunizacija ovim cepivom ne obezbeđuje slobodno kretanje u zemljama Evropske unije.

„Želeo sam da primim Fajzerovu vakcinu pošto ruske nisu priznate u svetu“, kaže Ilja Barabanov u pisanoj izjavi za BBC na srpskom.

Novaя partiя rossiйskoй vakcinы v Budapešte

EPA

Do imunizacije u srpskoj prestonici nije upoznao nikoga u Rusiji ko je učinio isto, ali je posle vakcinacije podelio utiske i fotografije na mrežama Tviter i Instagram.

Mnogi sunarodnici su počeli da mu pišu i raspituju se o tome kako da se vakcinišu u Srbiji, kazao je on.

„Znam čak i jednu ženu koja je posle razgovora sa mnom odlučila da pošalje majku na put u Srbiju kako bi dobila Fajzer vakcinu“, tvrdi Barabanov.

Iz turističke agencije Ruski ekspres kažu da su pre nešto više od tri nedelje u ponudu uvrstili ture do Beograda i više od 100 putnika se prijavilo kako bi u Srbiji dobili vakcinu protiv Kovida.

Neophodno je da prođe dve nedelje od kada se putnici prijave i popune formular za vakcijaciju do početka puta, pa je tek nekoliko naših klijenata prošle nedelje otputovalo u Srbiju, objašnjavaju iz agencije.

Švedski sto vakcina

U pomoć ruskim turistima pritiču i turistički vodiči iz Srbije.

Jedna od njih je i Bojana Banković, predsednica upravnog odbora Udruženja turističkih vodiča Srbije, koja je prošle nedelje vodila dvoje ruskih državljana da prime Fajezer vakcinu.

„Isto kao klasični turistički aranžman, samo što je tura od hotela do punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu“, govori Banković za BBC na srpskom.

Pored toga što ih je odvela do mesta za imunizaciju, njena obaveza je bila i da im prenese šta su lekari pitali i da prevede odgovore.

Kaže da su poštovali sve mere i da su bili veoma zadovoljni „urednom, brzom i jasnom“ organizacijom.

„Čude se kako kod nas ima toliko zaraženih i malo su uplašeni kada dođu, ali se smire kada vide kako to sve funkcioniše.

„Mi vodiči im takođe kažemo da ovde imamo švedski sto, da je naša država omogućila da se odabere vakcina i to im je fenomenalno i ujedno, kao i svim strancima, neverovatno“, ističe turistička vodičkinja.

Dodaje da ruski turisti uglavnom dolaze u četvrtak ili petak i ostaju do nedelje, u periodu kada se na vakcinalnom punktu na Beogradskom sajmu i daju vakcine stranim državljanima koji nemaju prebivalište u Srbiji.

Pretpostavlja da su razlozi za njihov dolazak u Srbiju na vakcinisanje poslovne prirode.

„Slično kao i Indijci koji rade u zapadnoj Evropi i Americi i dolaze ovde da se vakcinišu, jedino što su oni ovde sedeli i u karantinu, a Rusi pošto su bliže, dođu, prime vakcinu i vrate se, a kad bude druga doza doći će ponovo“, zaključuje Banković.

Vakcina u par koraka

Ruski turisti aranžman za dolazak na vakcinisanje u Srbiju uplaćuju u agencijama u njihovoj zemlji.

Međutim, prijavu za imunizaciju, ne samo Rusa, već i svih stranih turista, vrše isključivo ugostiteljski objekti u kojima su smešteni ili turističke agencije u Srbiji putem koje je ugovoreno putovanje i smeštaj.

„Moraju i naše agencije da budu uključene jer ne mogu oni sami sebi da rezervišu termin za vakcinaciju“, objašnjava turistička vodičkinja Banković.

Vlada Srbije je početkom avgusta donela Zaključak kojim je omogućeno vakcinisanje stranih turista koji borave u Srbiji u nekom od 18.219 ugostiteljskih objekata za smeštaj evidentiranim u sistemu e-Turista.

Pošto ih agencija ili ugostitelj prijave za vakcinaciju, zainteresovani strani gosti dobijaju potvrdu termina vakcinacije koja sadrži datum prve i druge doze, lokaciju, kao i tip odabrane vakcine.


Zašto od vakcine nećete dobiti korona virus
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC NEWS NA SRPSKOM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.