Kovačević (Narodna stranka): Nismo protiv i većeg davanja za RTS

Politika


U skupštinskoj proceduri je predlog Vlade Srbije za povećanje takse za Radioteleviziju Srbije od 1. januara 2021. godine sa 255 dinara na 299 dinara.

Za taj novac Narodna stranka traži slobodu izražavanja i pristup medijima. Više hiljada naših članova takođe plaća taj isti servis koji bi trebalo da bude javni servis.

Tražimo, takođe, programsku usmerenost ka kulturi, umetničkim, dečjim, edukativnim i naučnim programima, a manje ili nikako ka sportu šoubiznisu ili komercijalnim sadržajima.

Kada nas već koštate, a nemamo problem da to bude čak i više, tražimo kvalitet i odgovornost Javnog servisa za mentalno stanje nacije.

Odbor Narodne stranke za privredu i preduzetništvo predlaže da se opredelimo da li je Srbiji uopšte potrebna državna televizija? Pre izvesnog vremena, državna televizija je bila ugašena u Grčkoj, ali je sledeća, Ciprasova vlada ponovo osnovala.

Zalažemo se da Javi servis ima stabilan i transparentan način finansiranja, sa još transparentnijim načinom trošenja sredstava. Hrvatska radiotelevizija preko svog sajta obaveštava da informativni program traje tačno 553.054 minuta, dečji 55.012 minuta… pa sve do naučnih, obrazovanih i dramskih programa. HRT Objavljuje koliko koji program i sadržaj tačno troše novca svojih pretplatnika, koliko se plaća za emitovanje JP odašiljača, koliko su doprinosi, energija…

Reklame u Javnom servisu bi trebalo ograničiti u periodu od 18 sati od 22 sata na četiri minuta u jednom satu.

Potreban je potpuno drugačiji pristup upravljanju.

Apsolutno se protivimo pristupu režima finansiranju RTS-a. Nedovoljno sredstava za funkcionisanje dovodi do ucena i velikog političkog uticaja.

Deljenje ad hok sredstava i po naklonosti režima, a znamo da gotovo sve zavisi od jednog čoveka, Javni servis dovodi do ponižavajućeg statusa, a njegovi novinari su postiđeni od profesionalnosti.  

Vladimir Kovačević,
član Predsedništva Narodne stranke
predsednik Odbora za privredu i preduzetništvo

1 komentar

  1. Javni servis ovoj zemlji nije potreban, iz prostog razloga što nikada nije radio svoj posao niti će ga ikada raditi, uvek će biti zloupotrebljen jer jednostavno ovde niko niti ume niti želi da vodi društvo bez takve vrste zloupotreba. Po padu ove zločinačke vlasti za one koji dođu posle bi verovatno najbolje bilo da privatizuju RTS i tako uzmu neki dinar koji će im u uslovima razorene države i te kako trebati, mada bih ja najradije to zlo spalio do temelja kao nauk budućim generacijama, dugoročno bi tako nešto donelo mnogo veću korist, ako uopšte uspemo da kao narod i država dugoročno potrajemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.