Kovid laboratorija u Kragujevcu dobila novi PCR aparat, uskoro obnavlja testiranje

Doba korone Društvo

Kovid laboratorija „Kraguj“ Instituta za javno zdravlje počeće ponovo sa testiranjem do 200 uzoraka brisa dnevno, pošto je opremljena sa novim PCR aparatom, uz postojeći koji je nedavno servisiran.

U Institutu je agenciji Beta rečeno da će testiranje briseva iz Šumadijskog okruga u laboratoriji „Kraguj“ biti obnovljeno u subotu ili ponedeljak.

Laboratorija je prekinula PCR testiranje 6.jula zbog servisiranja jedinog aparata i od tada se svi uzorci brisa iz Šumadijskog okruga šalju u laboratorije u Beogradu.

Direktor Instituta za javno zdravlje Dragan Vasiljević je rekao agenciji Beta da je jedna kompanija donirala kovid laboratoriji novi PCR aparat i da se danas i sutra sprovodi obuka osmoro zaposlenih.

On je rekao da se u Šumadiji dnevno uzima oko 300 uzoraka brisa, a da će laboratorija „Kraguj“ koja uskoro obnavlja testiranje, moći da obradi 180 uzoraka, dok će 120 ići u laboratoriju „Vatreno oko“ u Beogradu.

Vasiljević je rekao da će kapacitet laboratorije biti dupliran na oko 400 uzoraka dnevno, kada bude stigao ekstraktor za automatsku pripremu uzoraka, koji je kupio Institut.

Institut je kupio i zamenio hepa filter za zaštitu zaposlenih od zaražavanja u laboratoriji.

Prema rečima Vasiljevića, ako RFZO bude nabavio za kragujevačku laboratoriju još jedan PCR aparat i ekstraktor, uz angažovanje dodatnog kadra, mogao bi da bude uveden rad u dve smene uz značajno povećanje kapaciteta – do 500 uzoraka po smeni.

On je rekao da je kragujevački Institut u programu Evropske unije od kojeg se očekuje finansiranje šestomesečnog rada još troje lekara i četvoro laboranata u kovid laboratoriji.

Vasiljević je rekao da je za komforniji rad kovid laboratorije u Kragujevcu potrebno da bude smeštena na jednom mestu, na šta je ukazano juče timu ministarstva koji obilazi laboratorije u Srbiji u cilju unapredjenja rada.

„Kraguj“ sada koristi oko 100 kvadrata, odnosno tri prostorije u zgradi Instituta kao i namenski kontejner u blizini tog objekta.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.