KRAGUJEVAC, EKG I VRTIĆ

Društvo Grad

Zamislite da kada odvedete dete u vrtić, morate da se fotografišete i prijavite – i to korišćenjem kartice za javni prevoz koja beleži kada ste tačno ušli i izašli iz zgrade. Upravo to bi moglo da sačeka Kragujevčane već naredne godine, a neki od roditelja su zbog te najave ogorčeni.

  • Smeta mi to što će neka ustanova koja nema veze sa predškolskom ustanovom, imati evidenciju o tome kada moje dete dolazi i kada se vraća iz vrtića, kaže Bojana Branković, majka deteta od dve i po godine iz Kragujevca, za BBC na srpskom.

Zbog mogućeg kršenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, poverenik za informacije od javnog značaja kaže da će pokrenuti postupak nadzora u Gradskoj upravi i agenciji za saobraćaj iz Kragujevca.

Iz Gradske uprave za BBC na srpskom kažu da zakon nije prekršen i da bi sistem trebalo da bude uveden do kraja 2019. godine.

Šta je najavljeno?

Prema najavama koje su uzburkale javnost u Kragujevcu, svako ko dovede ili dođe po dete u vrtić – državni i privatni – moraće da se čekira eKG karticom koja se koristi za javni prevoz. Sistem će biti podešen tako da i fotografiše osobe koje dovode ili odvode dete.

  • To je personalizovana kartica koja ima kod koji se vezuje za ime i prezime. Samo osoba koja ima kod koji je prijavljen u predškolskoj ustanovi, moći će da ostavlja i uzima dete, kaže Dušan Obradović iz Gradske agencije za saobraćaj za BBC na srpskom.

Objašnjava da je cilj bolja evidencija subvencija koje grad daje vrtićima, kao i veća bezbednost dece.

  • Grad subvencioniše 80 odsto cene vrtića, dok roditelji plaćaju 20 odsto. Ovim gradska uprava želi da vidi gde odlazi taj novac, pošto se retko dešava da sva deca stalno idu u vrtiće, kaže.

Roditelji u Kragujevcu državnim vrtićima plaćaju 3.437 dinara mesečno, dok se ostatak od 13.748 po detetu plaća iz gradskog budžeta.

Privatni vrtići nešto su skuplji.

Kako u Gradskoj upravi Kragujevca kažu za BBC, „politika grada je da se postepeno napravi jak sistem Smart city kartica koje će olakšati mnoge segmente života i svakodnevnog obavljanja različitih životnih delatnosti. Jedan od segmenata je i evidencija prisustva dece u našim vrtićima“.

Šta kažu roditelji?

Dete Bojane Branković ide u jaslice jednog državnog kragujevačkog vrtića.

Najavom je u jednoj reči – ogorčena.

„Smeta mi to što će neko imati evidenciju o tome kada ja dovodim dete u vrtić, da li ga dovodim, kada ga uzimam, ko ga dovodi i odvodi, koliko je dana bilo u vrtiću“, kaže Branković.

Ona dodaje da je prošle godine morala da potpiše posebnu dozvolu kako bi se njeno dete slikalo sa Deda Mrazom, kao i da su u vrtićima na oglasne table prestali kače spiskove roditelja koji nisu platili vrtić – zbog zaštite privatnosti i podataka.

„Na roditeljskim sastancima o deci ne sme da se govori lično zbog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i onda se samo dogodi situacija da ću biti obavezna da uzmem karticu koja služi za gradski prevoz i koja prikuplja takve podatke“, kaže Branković.

Ona nema karticu za gradski prevoz, ali će morati da je izvadi u slučaju da ona postane obaveza za ulazak vrtić.

„Ja ne koristim gradski prevoz i moram da uzimam tu karticu. To je primoravanje građana da urade nešto što im ne treba.“

eKG karticu nema ni Nikola Komnenić. Njegovo dete ide u privatni vrtić.

„Menja se nešto, a ni postojeće ne valja, bave se zadovoljenjem forme, a roditelje niko ne pita za mišljenje“, kaže Komnenić za BBC na srpskom.

On misli da je i novac uključen u igru.

„Radi se o novcu, neko je uzeo novac za taj sistem.“


Kartica za prevoz i još ponešto

U Kragujevcu je eKG kartica uvedena u maju ove godine kao kartica za javni gradski prevoz. Učenicima osnovnih i srednjih škola obezbeđuje i besplatan ulazak na gradski bazen. Dušan Obradović iz Gradske agencije za saobraćaj Kragujevca da karticu izdaje ova agencija, a da je ideja da korisnicima obezbedi i određene popuste. Izdavanje kartica je povereno toj agenciji pošto poseduje šaltere koji su adekvatni za ovu namenu, navode u Gradskoj službi Kragujevca i dodaju da je njen osnivač grad Kragujevac.


Šta kaže zakon?

Uvođenje obaveze čekiranja i fotografisanja pri ulasku u vrtiće značilo bi i formiranje nove zbirke podataka o ličnosti, kažu u kancelariji Poverenika. Iz kancelarije dodaju da bi za formiranje ove baze morao da postoji jasno utvrđen pravni osnov i svrha obrade podataka. Iz Kragujevca su povereniku dostavljane informacije o uvođenju personalizovanih eKG kartica isključivo za javni prevoz. Iz kancelarije navode da to nije problematično, ali je problematična svaka promena svrhe kartice i prikupljanja podataka.

  • Proverom u službenoj evidenciji Poverenika utvrđeno je da nije evidentirana namera za uspostavljanje zbirke podataka o ličnosti sa drugačijom svrhom, pa će biti pokrenut nadozor, navedeno je u pismenom odgovoru koji je BBC dobio iz te službe.
  • Ne možemo da prejudiciramo. Tražićemo od njih objašnjenje, pa ćemo da vidimo šta će oni da kažu i da li ima mesta za kazne, kaže za BBC Zlatko Petrović, pomoćnik generalnog sekretara u sektoru za nadzor u kancelariji Poverenika.

Iz Gradske službe Kragujevca za BBC navode da „nema odredaba zakona koje ova aktivnost krši“.

Kako se do sada vodila evidencija u vrtićima?

Direktorka kragujevačke predškolske ustanove Đurđevak Sanja Jakovljević kaže za BBC na srpskom da se evidentiranje dolaska i odlaska dece trenutno vodi kroz dnevnike.

  • Svako dete ima posebnu rubriku u koju se svakodnevno beleži da li je dete došlo ili nije, kaže Jakovljević.

Podaci o dolasku dece iz svih vrtića se svakodnevno prikupljaju i na kraju svakog meseca šalju gradskoj upravi.

  • Prosečna prisutnost dece na mesečnom nivou je 62-63 odsto upisanih, kaže Jakovljević.

U Kragujevcu postoje dve državne predškolske ustanove, ali i brojni privatni vrtići. Novo pravilo, ako bude uvedeno, odnosiće se na sve.

  • Mislim da je evidencija o trošenju sredstava pre svega i uvedena zbog privatnih vrtića, kaže Jakovljević.

Subvencije dobijaju i jedni i drugi. Kada je reč o tome ko može da dovede ili dođe po dete u vrtić, roditelji na početku svake školske godine daju podatke o osobama koje mogu da dovedu ili odvedu dete. Najavljena novina je za Sanju Jakovljević dobra stvar, ali ne očekuje da bi to moglo da se dogodi ubrzo.

  • Priča se o novom sistemu, ali tek za neki naredni period. Mi u ovom trenutku nemamo aparaturu i sve što je potrebno za čekiranje.

Prva testiranja su planirana za septembar, a sistem bi trebalo da počne da radi najkasnije do kraja 2019. godine, najavljuju za BBC iz Gradske službe Kragujevca.

Tagovi:

1 komentar

  1. Banda,namestanje raznoraznih poslova,dogovorna ekonomija,zloupotreba socijalnih davanja,pokriveno raznoraznim odlukama,zloupotreba na pretek na racun obicnih gradjana I poreskih obveznika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.