KRAGUJEVAC: „MOJA SRBIJA NA ZNAKOVNOM JEZIKU“

Društvo Grad

Udruženje gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga, prvi put u našoj zemlji, realizuje projekat „Moja Srbija na znakovnom jeziku“. Finansira ga Ministarstvo za rad, a cilj je da se na znakovnom jeziku promoviše turizam, kultura i etno-nasledje Srbije.

Oni su ga osmislili, dobili podršku države i počeli snimanje – a gde bi drugo, nego u svom zavičaju – Šumadiji. Prve kadrove snimili su u Vlakči, rodnom mestu prvog srpskog pilota Mihaila Petrovića.

U selu podno Rudnika koje razvija turizam članovi udruženja gluvih i nagluvih Šumadije obišli su najlepša etno-dvorišta.

„Kako bi gluvi zapravo u Srbiji i u Evropi i čitavom svetu razbili naravno predsrasude, kako gluvi tako i čujući prema Srbiji. Voleli smo da svet o bude na znakovnom jeziku jako nam je bitnoza turizam jer sve što se priča, sve što se promoviše nije prilagodjeno gluvim licima“, objašnjava Suzana Maslać Matović, sekretar Udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga.

Film „Moja Srbija na znakovnom jeziku“ stvaraju sami – Suzana, Biljana, Tamara i Nada ispred, a Duško iza objketiva. Na taj način, kažu, žele da ljude oštećenog sluha ohrabre da iskažu talente i ravnopravno, kao i oni koji taj problem nemaju, profesionalno snimaju i fotografišu.

„Prikazujem prirodne lepote naše zemlje, to je moj zadatak – snimanje filmova i promovisanje gluvih lica, kao nekoga ko može da obavlja potpuno isto zadatak, kao čujuća lica“, kaže snimatelj Duško Matović.

„Jako smo se lepo proveli. Želimo da pozovemo sve ljude dobre volje da dođu u Vlakču, ne samo u Vlakču nego u čitavu Srbiju da je obiđu“, kaže Biljana Milanović, predsednica Udružanja gluvih i nagluvih Šumadije.

Ekipa filma „Moja Srbija na znakovnom jeziku“ u Vlakči obišla je najlepša etno-dvorišta, porodice koje turistima, uz tradicionalno gostoprimstvo, nude i zdravu hranu.

„Kao što su domaći sok od jabuke koji mi cedimo, organski proizvodi i kozji sir, koze su tu, na ispaši u našem selu, na obroncima rudnika i okolini i pozivamo ih na naše proizvode i uživanje u prelepoj prirodi“, objašnjava Marko Ješić iz Vlakče.

Članovi Udruženja gluvih i nagluvih Šumadije snimanje nastavljaju u Golupcu, Viminacijumu, Lepenskom Viru. Film Moja Srbija biće titlovan i na internacionalnom znakovnom jeziku.

Izvor: RTS

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.