KRAGUJEVAC U DECEMBRU I JANUARU SAMO DESETAK DANA IMAO ČIST VAZDUH

Grad Video

U okviru akcije „Za čist vazduh“ koja se održava u 20 gradova Srbije, građani su u centru Kragujevca danas informisani o merenju zagađenja i zaštiti od njega.

Skup u centru Kragujevca organizovala je neformalna grupa aktivista koji žele unapređenje kvaliteta životne sredine. Predstavnik te grupe, poslanik Nenad Božić, novinarima je rekao da ta grupa prati aerozagađenje i na to upozorava građane putem društvenih mreža.

On je rekao da se prati koncentracija suspendovanih čestica PM10 i PM2.5 koje su glavni zagađivači.

  • Imamo merače kvaliteta vazduha na pet mesta u gradu priključene na mrežu Air Visual. Informišemo građane tako što rezultate prate putem mobilnih telefona ili društvenih mreža, rekao je Božić.

Po Božićevim rečima, Kragujevac je decembra i januara samo desetak dana imao čist vazduh.

  • Posebno u danima praznika u januaru, kada je bilo vrlo hladno, pa se i više se ložilo, zagađenje je bilo ekstremno, što znači da kada ste napolju, vi se bukvalno trujete, rekao je Božić.

Tom akcijom, kako je rekao, građani-aktivisti žele da izvrše pritisak na gradsku i državnu vlast da bi Agencija za zaštitu životne sredine počela i u Kragujevcu da meri količine suspendovanih čestica koje su ključni zagađivači vazduha.

  • U nedostatku tog zvaničnog merenja čestica PM10 i PM 2.5 u realnom vremenu, kupili smo uređaje i počeli sami da merimo. Hoćemo da imamo dokaze da Kragujevac nije ‘vazdušna banja’ , rekao je Božić.

Pošto se dokazi o tome prikupe i prate, rekao je da očekuje da vlast preduzme konkretne mere prema izvorima zagađenja.

Naveo da su to individualna ložišta i predložio kažnjavanje onih pale gumu, ivericu ili prerađeno ulje.

  • Tranzitni saobraćaj treba da se iseli iz centra grada i da se merama energetske efikasnosti generalno smanji potrošnja energije, posebno za grejanje, rekao je Božić.

Skupu „Za čist vazduh“ nisu prisustvovali predstavnici ekoloških službi Grada Kragujevca.

Božić je ocenio da član Gradskog veća, zadužen za ekologiju, Zoran Prokić, nije ništa uradio za smanjenje zagađenja vazduha u Kragujevcu.

  • Zbog takvog doprinosa, malo ćemo se našaliti: spremamo akciju prikupljanja potpisa građana za njegovu kandidaturu za ovogodišnju ‘Đurđevdansku nagradu grada Kragujevca’ , rekao je Božić.
Piše: Beta

Tagovi:

3 komentara

  1. dosta je bilo! podhitno da se uvede ruska tehnologija za preciscavanje vazduha za pm 2.5 cestice a ne da se trujemo!!!

  2. Mi u kući imamo fotokatalitički filter vazduha od kad j počelo ovo ekstremno zagađnje i prezadovoljnismo. Lakše se diše!

  3. Dosadni su više sa zaganjem vazduha, kao da nemaju o čemu drugom da pišu, trla baba lan da joj prođe dan…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.