Kragujevačka „Škola mira” nagrađena u Moskvi

Kultura

Kragujevac – Pre nekoliko godina kragujevački Centar za mlade „Škola mira” započeo je projekat pod nazivom Srpsko-ruski most kulture. Cilj ovog međunarodnog projekta je povezivanje institucija kulture iz Kragujevca sa kulturnim institucijama ruske prestonice. Učesnici projekta iz Kragujevca su: Muzej „21 oktobar”, Narodna biblioteka „Vuk Karadžić”, Knjaževsko-srpski tetar, Centar za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević”, Narodni muzej, Zavod za zaštitu spomenika kulture i Gradska turistička organiѕacija (GTO) koje  će u  budućnosti igrati važnu ulogu u sferi kulturnog turizma.

Svaka od institucija kulture našeg grada dobila je svoju partnersku instituciju iz Moskve. Tako je kragujevačka biblioteka uspostavila je saradnju sa čuvenom moskovskom bibliotekom „Dom Loseva”. Ostali partneri naših institucija kulture iz ruske prestonice su:  Moskovski teatar drame i komedije FEST, Akademija akvarela Sergeja Andrijakija, Muzej-park „Kolomenskoe” (Letnja rezidencija Petra Velikog), Centar estetskog vaspitanja „Mocart”,  jedan od najčuvenijih muzeja ruske istorije Muzej odbrane Moskve, kao i Muzej „Lava Tolstoja” iz Jasne Poljane.

Pre dve godine direktori svih ovih ruskih institucija kulture bili su gosti Kragujevca i ovdašnjih institucija kulture a tom prilikom je potpisan dokument o međusobnoj saradnji između glavnog grada Šumadije i Rusije na polju kulture.

Pandemija korone je donekle omela ovu kultirnu saradnju, ali je nije prekinula. Prošle godine je održano nekoliko video konferencija između učesnika ovog mosta kulturne saradnje.

Ovih dana je u Moskvi dodeljeno priznanje „Školi mira” pod nazivom Laureat prvog stepena za  uspostavljanje mosta kulture između ruskih institucija i odgovarjućih kulturnih ustanova prve srpske prestonice. U obrazloženju stoji da se u Rusiji „posebno ceni nastojanje ’Škole mira’ da se u ovu važnu aktivnost uključe i mladi, kao i obrazovne institucije Kragujevca i Moskve”.

Saradnja se nastavlja i za septembar ove godine predviđena je izložba Spomen-parka „Kragujevački oktobar” u muzeju Odbrane Moskve gde će biti predstavljena tragedija u Šumaricama koja se desila pre 80 godina. Već u oktobru delegacija Muzeja Odbrane Moskve biće gost kragujevačkog Muzeja „21. oktobar” i prisustvovaće Velikom školskom času.

Inače, kragujevačka „Škola mira” je jedna od nastarijih nevladinih organizacija na prostorima Balkana (osnovana je 1988. godine). Članica je Federacija nevladinih organizacija Srbije (FENS-a) i Mreže 20 nevladinih organizacija iz 17 gradova Srbije – „Mreža Srbije bez siromaštva”, koja je aktivno učestovala u kreiranju Strategije za smanjenje siromaštva u Republici Srbiji a takođe promoviše doživotno učenje kao važan pravac jer omogućava rešavanje mnogih problema u društvu poput nezaposlenosti.

Foto: „Škola mira” – Srpsko-ruski most kulture u emsiiji Večeras zajedno Radio Beograda – direktori kragujevačkih i moskovskih ustanova kulture sa incijatorom projekta Petrom Stefanovićem (prvi levo)
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.