Kragujevački hotelijeri najteže pogodjeni epidemijom, promet pao na dva do deset odsto kapaciteta

Ekonomija Grad Video

Iskorišćenost kapaciteta u nekoliko vodećih hotela u Kragujevcu je izmedju dva i deset procenata, što govori o devastiranosti ovog sektora kao posledice pandemije KOVID-19, izjavio je danas predsednik Regionalne privredne komore (RPK) u Kragujevcu Predrag Lučić.

On je ocenio da su posledce pandemije najteže pogodile sektor turizma i ugostiteljstva, za koji je rekao da je „moćna industrija“ u Kragujevcu, gradu koji ima 800 privrednika koji se bave ugostiteljstvom.

Lučić je ocenio da je otuda značajna podrška Vlade Srbije kroz treći paket mera koji koriste i hotelijeri u Kragujevcu, a reč je subvenciji do 350 evra po ležaju odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici.

Prema njegovim rečima, ova finansijska podrška znači u ovom trenutku opstanak ovog sektora u Kragujevcu.

  • To je značajna podrška imajući u vidu da vlasnici tri vodeća hotela u Kragujevcu raspolažu sa 260 smeštajnih jedinica odnosno sa preko 560 ležajeva, rekao je Lučić novinarima u Kragujevcu.

Vlasnik hotela „Šumarice“ Milenko Marjanović je rekao agenciji Beta da je vladina pomoć na nivou njegove kompanije oko 14 miliona dinara.

  • Pomoć je značajna utoliko što možemo da završimo poslovnu godinu bez nekih velikih problema i da zadržimo broj zaposlenih, rekao je Marjanović.

On je kazao da je ukupan promet u njegovim objektima za prvih osam meseci ove godine manji nego prošle godine za milion evra.

Marjanović je rekao da je ostvarena trećina prometa u odnosu na prošlu godinu, i da nije bilo sve tri pomoći Vlade Srbije bilo bi velikih problema sa funkcionisanjem i isplatom zarada.

Marjanović je rekao da je zbog pandemije korona virusa smeštajni kapacitet korišćen tek dva posto, nije bilo porodičnih slavlja niti sportskih priprema, a radile su samo bašte i restorani.

  • Samo sa našim prometom, a bez vladine pomoći, ne bismo mogli da dočekamo kraj 2020. godine, rekao je Marjanović.

Danas je formirana Sekcija ugostitelja Kragujevca pri Privrednoj komori Srbije – RPK Kragujevac.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.